Továbbra is gyorsul, immár közel másfél hete erősödik a koronavírus-járvány terjedése Belgiumban. Az elmúlt hét folyamán az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma 746,3-ra emelkedett, múlt pénteken az ezret is meghaladta - közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden.

A jelentés szerint az elmúlt hét folyamán a napi esetszámok 51 százalékkal emelkedtek a megelőző egyhetes időszak adataihoz képest.

A magas fertőzöttségi adatokat az is befolyásolta, hogy a hét folyamán naponta nagyjából 30 ezer vírustesztet végeztek el, szemben az áprilisi heti átlagos nyolcezerrel. A világjárvány belgiumi megjelenése óta megerősített esetek száma 94 306-ra nőtt. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma jelenleg 75,5, ami 32 százalékkal magasabb az előző hét mutatójánál.

A hét folyamán naponta átlagosan 31 embert vittek kórházba, ez meghaladja az előző héten jelentett napi 22 kórházi felvételt, valamint mintegy kétszerese az azt megelőző hét 15,7-es átlagának. Kórházban 317 beteget ápolnak, mintegy 60-nal többet, mint a hét végén. Közülük 72 embert részesítenek intenzív ellátásban, 8-cal többet, mint pénteken. Lélegeztetőgépet 35 esetben kell alkalmazni. Ez az adat is folyamatosan emelkedő tendenciát mutat  - közölték.

Az elmúlt héten naponta átlagosan 2,7 halálesetet jelentettek, ez az adat lényegében megegyezik az előző héten feljegyzett napi 2,6 koronavírushoz köthető elhalálozási számokkal. A járvány helyi megjelenése óta Belgiumban 9927 ember halt meg a betegség következtében.

Óriásplakát hirdeti, hogy felállítottak egy koronavírus-tesztelést végző tesztközpontot a brüsszeli repülőtér bejáratánál 2020. szeptember 14-énForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A The Brussels Times című, angol nyelvű belga napilap információi szerint jelenleg 233 ezer olyan embernek kell karanténban tartózkodnia Belgiumban, akik a járvány szempontjából kockázatos, piros vagy narancssárga besorolású országból érkeztek.

A belga közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint csak a múlt héten 43 ezer ember jelentette be a kötelezően kitöltendő online rendszeren keresztül, hogy a legkockázatosabb, piros besorolású országból érkezett Belgiumba. Narancssárga besorolású országból több mint 190 ezren léptek az ország területére. Noha karantén csak a piros besorolású országokból érkezők esetében kötelező, a narancssárga besorolású országokból ajánlott a szigorú otthonmaradás.

A Belgiumba érkezést megelőzően 48 órával kötelezően kitöltendő online bejelentő lapot a felület augusztus elsejei létrehozása óta több mint 1,6 millióan töltötték ki - közölték.