Mexikóváros az idén április-augusztusban 20 ezer 535-tel több lakosát vesztette el a koronavírus-járvány miatt a mexikói főváros egyik tisztségviselőjének szerdai beszámolója szerint. A halottak száma majdnem a duplája a Covid-19 áldozatokról hivatalosan korábban közzétett, 11 ezer 318-nak.

David Merino, a város Digitális Innovációs Ügynökségének vezetője Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy április 1-jétől augusztus végéig 30 ezer 462 ember halt meg Mexikóvárosban, és e halálesetek mintegy kétharmada írható a koronavírus-járvány számlájára.

A "többlet halálozások" számát úgy határozták meg - tette hozzá -, hogy a korábbi évek azonos időszakának halálozási adatait összevetették a 2020-as adatokkal. Közlése szerint az adott időszak haláleseteinek 92 százalékát a kórházakban jegyezték fel, és csak 7 százalékuk történt az elhunytak otthonában.

A koronavírus-járvány miatt állás nélkül maradt, hagyományos mexikói zenei stílust játszó mariachi zenészek játszanak a mexikóváros Garibaldi téren április 19-én. A zenészek a közösségi médiában hirdették fellépésüket, hogy élelmiszeradományt gyűjtsenek maguk és családjuk számára (képünk illusztráció)Forrás: MTI/EPA-EFE/Jorge Nunez

A közel kilencmilliós lakosú metropoliszban, csakúgy mint Mexikó többi részében, rendkívül alacsony a tesztelések aránya, és az illetékesek is elismerik, hogy a tesztekkel igazolt fertőzések és halálesetek száma valószínűleg messze elmarad a tényleges helyzettől.

"Ezek a számok egy tragédiáról tanúskodnak" - írta Merino. A férfi nem tért ki arra, hogy az illetékesek miként kezelik a többletként kimutatott halálozási adatokat, de a mexikói főváros tisztségviselői a halotti bizonyítványok felülvizsgálatába kezdtek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mennyien hunyhattak el a városban a koronavírus-betegség következtében.

Mexikó egészében szerdán 4444 új koronavírus-fertőzöttet és 300 újabb, a járvány okozta halálesetet regisztráltak. Ezzel 680 ezer 931-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált esetek, és 71 978-ra a halálos áldozatok száma. A kormány ezúttal is hozzátette, hogy a tényleges számok minden bizonnyal magasabbak a hivatalos adatoknál.