Németország felkérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, hogy nyújtson segítséget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus tiltott halálos vegyszerrel történt állítólagos megmérgezésének kivizsgálásához. Mindeközben csütörtökön a politikus stábja Navalnij hivatalos Instagram-oldalán azt írta, hogy Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki egy német laboratórium egy vizespalackon, abban a tomszki szállodában, ahol Navalnij korábban tartózkodott. 

Németország szerint bizonyítékai vannak arra, hogy Navalnijt augusztus 20-án megmérgezték az egykori Szovjetunióban kifejlesztett novicsok típusú harci idegméreggel.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Technikai Titkársága azt közölte, felkérést kapott Németországtól, hogy a szervezet nyújtson műszaki segítséget az ügyben. Az OPCW szakértői orvosi-biológiai mintákat vettek Navalnijtól, hogy azt elemzésre átadják a szervezet kijelölt laboratóriumainak.A vizsgálat eredményeit megosztják majd Németországgal, amely eddig azt kérte, hogy a szervezet kezelje bizalmasan szerepét az ügyben.

Kszenyija Fagyejev és Alekszej Navalnij Tomszkban, idén augusztusban. Mindketten bekerültek a helyi képviselői testületbeForrás: MTI/AP/Andrei Fateyev

A Reuters hírügynökség anyagában megírta, hogy novicsok idegmérget használták 2018-ban az angliai Salisbury-ben az egykori orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Az OPCW akkor megerősítette, hogy rendkívül mérgező anyagot használtak.

Az OPCW tagállamai 2019 novemberében megállapodtak abban, hogy kibővítik a tiltólistán szereplő anyagok körét, és oda első ízben felvették a novicsok osztályú idegmérgeket. A tilalom 2020. június 7-én lépett hatályba.

Az OPCW-t 1997-ben hozták létre, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése. A szervezet kiemelkedő szerepet játszott a vegyifegyverek tilalmának felügyeletében a szíriai háborúban, ami által szerepe nagyban átpolitizálódott.

A politikus munkatársai szerint mérgezett volt a vizespalack a tomszki szállodában

Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki a német laboratórium egy műanyag vizespalackon, amely abból a szállodai szobából származik, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megszállt a tomszki tartózkodása idején - közölte csütörtökön a politikus stábja Navalnij hivatalos Instagram-oldalán.

A poszt szerint a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) Tomszkban maradt tagjai egy ügyvéd társaságában csaknem azonnal a Xander szállodába siettek, ahogy augusztus 20-án hírét vették, hogy a politikus rosszul lett a repülőgépen. Ebben a hotelben szállt meg a forgatócsoportja társaságában.

Dokumentálták a szoba állapotát, amelyből Navalnij nem sokkal korábban kiköltözött, és az Instagramon közölt videó szerint összeszedtek több - nyitott és zárt - palack ásványvizet.

Két héttel később éppen a tomszki szállodai szobából való palackon fedezte fel a német laboratórium a novicsok nyomait. Aztán még három laboratórium, amely mintát vett Alekszejtől, megerősítette, hogy Navalnijt éppen ezzel mérgezték meg. Most már értjük: ezt azelőtt tették, hogy elhagyta a szobáját, hogy a reptérre utazzon - hangzott az Instagramon megjelent szöveg, amely egyúttal azt is megjegyezte, hogy eltelt egy hónap és Oroszország még mindig nem ismerte el a mérgezést.

Kira Jarmus, Navalnij szóvivője korábban azt állította, hogy a mérget abba a teába csempészhették bele, amelyet a politikus a tomszki reptér bécsi kávézójában fogyasztott el.

Leonyid Rink, a novicsok egyik kifejlesztője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy ha ilyen típusú mérget vittek volna fel az üvegre, akkor nemcsak Navalnij, hanem a kísérete is meghalt volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételen sok egyforma üveg látható, amelyet nem lehet megvizsgálni, és amely szerinte akárhonnan származhatott. Rink a bemutatott anyagot "halott bizonyítéknak" nevezte.