Újabb rekord Ukrajnában, több mint 3500 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

koronavírus, vírus, járvány, Ukrajna,  maszk, védőfelszerelés
Védómaszkot viselő járókelők a dél-ukrajnai Vinnicja városában 2020. július 2-án.
Vágólapra másolva!
Változatlanul gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre ismét egy újabb rekord dőlt meg, ezúttal az egy nap alatt regisztrált betegek száma, amely meghaladta a 3,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3584 új esettel 166 244-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, a halottaké hatvan újabb áldozattal 3400-ra, miközben eddig 73 913-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1589-en. Jelenleg már 88 931 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1935-tel nőtt egy nap alatt.

Kedden, azaz csak egy nappal korábban regisztrálták az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot. A mostanit megelőzően a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et múlt csütörtökön jegyezték fel.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 483-at - továbbá öt halottat - a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 390-et és egy halálos áldozatot pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 379 új esettel 18 449-re nőtt az igazolt betegek száma, a halottaké újabb öttel 296-ra.

A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében - amely vezet a halálesetek tekintetében - újabb 11-gyel 497-re nőtt a halottak száma. Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 103-mal 8931-re, a halálos áldozatoké pedig kettővel 289-re emelkedett, míg eddig 3924-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy

újabb 147 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust,

körükben a járvány kitörése óta már 13 396-an fertőződtek meg. A gyerekek közül előző nap 301-nél mutatták ki a vírust, ami szintén az eddigi legmagasabb szám a járvány kitörése óta, és

eddig már csaknem 11 ezer kiskorú betegedett meg.

Az elmúlt egy napban 534 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani, ezt a miniszter "nagyon soknak" nevezte.

Közben az Interfax-Ukrajna hírügynökség megbízható forrásra hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy a koronavírussal megfertőződött és súlyosan beteg harkivi polgármesterrel, Hennagyij Kernesszel egy repülőgép Berlinbe repült. A kelet-ukrajnai megyeszékhely városi tanácsának sajtófőnöke megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a polgármestert egy úgynevezett "Covid-ellenes kapszulában" szállították a repülőgépen egy németországi klinikára, Kernesz az út alatt végig eszméleténél volt.