A Maine állambeli Millinocketben még augusztusban megrendezett esküvő igazi járványügyi gócponttá vált, a menyegző meghívottjai és az ő kontaktjaik közül eddig 175 főt diagnosztizáltak az új típusú koronavírussal, közülük 7-en meghaltak. Az ottani szabályok értelmében az eseményen maximum 50-en lehettek volna, ezt a korlátozást azonban nem tartották be. 

Azt írja a Fox News az AP hírügynökség és Maine állam közegészségügyi hatóságára hivatkozva, hogy a 4500 lakosú Millinocket igazi járványügyi gócponttá vált, miután a koronavírus terjedése miatt bevezetett 50 fős létszámkorlátozást megszegték egy esküvő szervezői. A templomi esküvő utáni bulit a Big Moose Inn rendezvényközpontban tartották. 

A hírhedt esküvő helyszíneForrás: AFP/Joseph Prezioso

Azt nem tudják pontosan, hogy hányan voltak az eseményen,  de legalább 65 fős létszámot valószínűsítenek. Az esküvő vendégei azonban több száz kilométeres körzetben, Maine állam más részeire is „elvitték" a vírust, a meghívottak és a kontaktjaik közül szerdáig 175 főnél mutatták ki a koronavírust, 7-en pedig ennek a szövődményeibe belehaltak.  Elképzelhető, hogy mindkét szám növekedni fog.

Az esküvő vendégei között volt egy börtönőr, aki a York megyei büntetés-végrehajtási intézmény munkatársa, ő több kollégáját fertőzte meg. Egy másik vendég a Madison egészségügyi rehabilitációs központ alkalmazottja, aki szintén több kollégáját és betegét fertőzte meg. A 7 halottból 6 egyébként a Madison központban kapta el a vírust. Azt jelenleg még vizsgálják, hogy mi lehetett az ügyben a baptista egyház szerepe, mivel az esküvőt egy baptista templomban tartották meg.

Todd Bell lelkész, aki az azóta hírhedtté vált esküvőn az egyházi szertartást vezette, több alkalommal is kritizálta Maine állam vezetését a szerinte túl szigorú járványügyi szabályok miatt.  Bell istentiszteletiről több felvétel is készült, amin jól látszik, hogy gyakorlatilag senki sem tartja be a társadalmi távolságtartási szabályokat. A lelkész az ügy miatt időközben már ügyvédet fogadott, de a sajtónak a témával kapcsolatos megkeresésére egyáltalán nem reagált.

Arról még nem érkeztek hírek, hogy a Big Moose Inn rendezvényközpont munkatársai közül bárkit is megkerestek volna.