Szemtanúk szerint a fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt őrizetbe vett szombaton Minszk belvárosában.

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel vittek el a tüntetés helyszínéről. 

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 4-én.Forrás: MTI/EPA/-

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amin Lukasenko a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A fehérorosz belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a minszki külügyminisztérium azt, hogy Brüsszelbe várják a jövő héten Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt az uniós külügyminiszterek tanácskozására - jelentette szombaton a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

A minszki külügyminisztérium tájékoztatta az európai diplomatákat is véleményéről.

A választások után Litvániába menekült volt elnökjelölt Cihanouszkaja várható részvételéről a tanácskozáson orosz hírügynökségek számoltak be.

Lukasenko szerint az ellenzéki tüntetőket külföldi hatalmak támogatják.