Megint több mint 3200-an fertőződtek meg Ukrajnában

koronavírus Ukrajna vásárlás
Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában.
Vágólapra másolva!
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szombatra is több mint 3200 új beteget regisztráltak. Velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 172 ezret, a halottaké pedig már meghaladta a 3,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napon 3240 új esettel 172 712-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma,

a halottaké pedig 48 újabb áldozattal 3516-ra emelkedett, miközben eddig 76 754-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1268-an.

Jelenleg 92 442 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1924-gyel nőtt egy nap alatt. A héten szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden.

Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, négyszázat, továbbá nyolc újabb halálesetet az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol

az azonosított fertőzöttek száma már elérte a 19 140-et, az halottaké pedig a 312-t.

A második legtöbb beteget, 311-et és öt újabb halottat a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében, a harmadik legtöbbet, 281-et és két halálos áldozatot pedig a déli országrészben lévő Odessza megyében regisztrálták.

Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 9110, a halottak száma eggyel 290-re nőtt, míg eddig 4054-en győzték le a kórt.

A kormány veszélyhelyzeti bizottsága előző nap felülvizsgálta az ország településeinek színes - azaz zöld, sárga, narancs és vörös - besorolását, ami hétfőtől lép életbe.

A kórházi ágyak leterheltségének határértékét 50-ről 70 százalékra emelték a vörös besoroláshoz. Így a vörösből az enyhébb, narancs besorolásba került át három megyeszékhely a nyugati országrészben: Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivci.

Mindhárom vezetése hevesen tiltakozott a legszigorúbb korlátozásokkal - egyebek mellett a közösségi közlekedés leállításával és az iskolák bezárásával - járó vörös besorolás ellen.

Kárpátalján viszont továbbra is "vörös" maradt Csap település. Narancs besorolású lett Ungvár, sárga Beregszász, Munkács és Huszt. A főváros, Kijev továbbra is narancs besorolású. A narancs zónában egyéb szigorítások mellett a sport-, kulturális, vallási és egyéb rendezvények résztvevőinek létszáma legfeljebb 220 fő lehet.