Megbukott az alkotmányos vádeljárás a perui elnökkel szemben

summit Horizontal (FILES) In this file photo taken on July 5, 2019 Peruvian President Martin Vizcarra speaks during "The Pacific Alliance for the New Decade" meeting in the framework of the Pacific Alliance Summit, in Lima. - The government of Peruvian pr
Martin Vizcarra
Vágólapra másolva!
A perui kongresszusnak nem sikerült elmozdítania hivatalából Martín Vizcarra elnököt, aki ellen erkölcsi aggályok miatt alkotmányos vádeljárást indítottak - írta az El Comercio című helyi napilap pénteken.
Vágólapra másolva!

A 130 fős törvényhozásban 87 képviselő szavazata kellett volna a vádeljárás sikeréhez, de mindössze 32-en voksoltak Vizcarra elmozdítása mellett. Hetvennyolcan ellenezték az elnök leváltását, és 15-en tartózkodtak.

Ártatlannak vallotta magát

Az államfő ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, nem csinált semmi törvénybe ütközőt. Vizcarrát azzal vádolják, hogy akadályozta egy bűnügyi és parlamenti vizsgálat megindítását Richard Swing énekes ügyében. Azért kérték a vizsgálatot, mert gyanították, hogy a kulturális minisztérium "a szokásos normákat megsértve" kötött 50 ezer dolláros (több mint 15 millió forintos) szerződést a zenésszel, akinek valódi neve Richard Cisneros.

Martin Vizcarra Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Az alkotmányos vádeljárás megindításáról múlt héten döntött a parlament, azt követően, hogy olyan hangfelvételek kerültek elő, amelyeken Vizcarra beismeri, találkozott az énekessel, bár ezt nyilvánosan tagadta. Az alkotmánybíróság csütörtökön elutasította az elnök kérvényét a vádeljárás felfüggesztésére, de beleegyezett, hogy kivizsgálja, túllépte-e a parlament hatáskörét azzal, hogy megpróbálta elmozdítani őt.

Elődje lemondott

A politikus 2016-ig az alelnök volt. Az államfői posztot Pedro Pablo Kuczynskitól vette át, akit 2018 márciusában egy korrupciós botrány miatt a törvényhozás szintén alkotmányos vádeljárás keretében akart leváltani. Kuczynski azonban ezt nem várta meg, és lemondással megelőzte eltávolítását.

A független Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly szeptemberben, amikor a parlamenti képviselők elnapoltak egy bizalmi szavazást a kormány ellen, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előre hozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Nem indul a választáson

Az új elnök- és parlamenti választásokat jövőre április 11-én tervezik megtartani a latin-amerikai országban. Vizcarra jelezte: nem kíván indulni. Bár az elnök népszerűségét növelte korrupcióellenes küzdelme, sok szavazót vesztett a koronavírus-járvány miatt, miután a kezdeti szigorú korlátozások ellenére is égbe szöktek a fertőzöttségi mutatók.