Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton, hogy a jövő héten jelöl egy női bírót a szövetségi legfelsőbb bíróságba a minap elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére, és felkérte a republikánus többségű szenátust, hogy haladéktalanul szavazzon róla.

Ezt megelőzően Trump megnevezett két fő esélyest a jelölésre: Amy Coney Barrett-et, a chicagói székhelyű, 7. szövetségi kerületi bíróság elnökét és Barbara Lagoát, az atlantai székhelyű, 11. kerületi bíróság vezetőjét. Bármelyikük megválasztása tovább növelné a konzervatív bírók arányát a legfelsőbb bíróságban, hatan volnának a három liberálissal szemben.

Donald TrumpForrás: AFP/2020 Getty Images/Sarah Silbiger

Ez már a harmadik poszt a legfelsőbb bíróságban, amelyre elnöksége alatt Trump jelölhet bírót.

Ez kötelességünk

Trump szombaton azt írta a Twitteren: "bennünket azzal a céllal választottak be a hatalomba, hogy döntéseket hozzunk az emberek javára, és ezek között régóta azt tekintik a legfontosabbnak, hogy kiválasszuk a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjait. Ez kötelességünk, és haladéktalanul meg kell tennünk". Később egy észak-karolinai kampányrendezvényen azt mondta: "nő lesz a jelöltem, mert sokkal jobban szeretem a nőket, mint a férfiakat."

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője ki is jelentette, hogy bárkit jelöl az elnök új bírónak, szavaznak róla.