Felfüggesztették a TikTok betiltását az Egyesült Államokban

Illustration Of TikTok Logo 4th America American business Hong Kong ICON TECHNOLOGY US flag USA WHITE COLOUR CAST abstract app APPLE application appstore background ban BLUE COLOUR CAST byte dance bytedance cellphone censor CENSORSHIP china chinese close
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton, hogy támogatja a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztó alkalmazás egyesült államokbeli működését ezután is lehetővé tevő elvi megállapodást, amelyet az Oracle és a Walmart amerikai cég kötött meg újabban a kínai tulajdonossal, a Bytedance-szel.
Vágólapra másolva!

Ezt követően pedig az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy szeptember 27-éig felfüggeszti azt a pénteken kiadott rendeletet, amelyben vasárnapi hatállyal megtiltotta az Egyesült Államokon belül a TikTok letöltését az Apple és a Google alkalmazás-áruházaiból. A betiltást a tárca a következővel indokolta: "a Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni az alkalmazást az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetésére".

Képünk illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Mintegy 100 millió amerikai használja a TikTokot, a világon pedig 2,2 milliárd felhasználója van. Egy tájékozott forrás szerint a haladék lehetőséget ad a három cégnek arra, hogy véglegesítsék megállapodásukat egy olyan társaság létrehozásáról, amely irányítaná a videomegosztó egyesült államokbeli működését Washington aggályainak orvoslásával. Ennek a cégnek TikTok Global lesz a neve.

Trump azt mondta újságíróknak a washingtoni Fehér Házban: az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt fogja tartani a TikTok Global működését, a biztonság százszázalékos lesz, és a vállalkozás 25 ezer amerikainak fog munkát adni Texas államban.
A kínai állam még nem hagyta jóvá a megállapodást - jegyezte meg a Reuters.