Egyre drámaibb a járvány Európa több országában

Spanyolország
Vágólapra másolva!
Európa számos országában egyre súlyosabb a járványhelyzet, a hatóságok képtelenek megfékezni a terjedést. A legrosszabb helyzetben Spanyolország van, ahol hétvégén 31 ezer új esetet jelentettek. Hasonló számok vannak a franciáknál is, de Franciaország népesebb. Hollandiában is új napi rekord dőlt meg, több mint 2 ezer beteggel, ezzel már több mint 100 ezer fertőzött van. A bécsi állapotokat maga a kancellár nevezte drámainak, Csehországban pedig már napi 3-4000 ezer megbetegedéssel számolnak.
Vágólapra másolva!

Nem lassul a járvány terjedése a világban, erről tanúskodnak az amerikai Johns Hopkins Egyetem legfrissebb, hétfő esti adatai, amely szerint már több mint 31 millió 120 ezer regisztrált fertőzöttről tudnak a világban, és közel egymillióan, összesen 961 656 haltak meg, miközben 21 millió 287 ezren meggyógyultak. Európában továbbra is messze Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet, ott már több mint 640 ezer fertőzött van és 30 495 halott.

A baloldali Sánchez-kormány katasztrofális járványügyi védekezéséről többször is írtunk már, a megkésett intézkedések miatt sokan haltak meg. A korlátozások korai feloldásának az lett az eredménye, hogy július elején megint növekedni kezdett a napi új megbetegedések száma, augusztus végén és szeptemberben is többször is átlépte a 10 ezret ez a mutató. Most pedig csak péntek óta több mint 31 ezer új beteget találtak, és 200-an haltak meg. A helyzetet tovább rontja az is, hogy a Sánchez-kormány képtelen kontrollálni a helyzetet, vasárnap például a madridi autonóm tartomány több zónájában is tüntetéseket tartottak a kormányzati intézkedések ellen.

Több száz ember vesz részt a koronavírus-járvány miatt szeptember 21-étől bevezetendő kijárási korlátozások elleni spontán tüntetésen Madrid belvárosában 2020. szeptember 18-án Forrás: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin

Franciaországban szeptember 12-én lépte át először a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma. A hétvégén három nap alatt ott is több mint 30 ezer új esetet regisztráltak, úgy, hogy vasárnap jóval kevesebbet tesztelnek. Szeptember 19-én 13 498 új beteget találtak. Az országban a legfrissebb adatok szerint 496 ezer koronavírusosról tudnak a hatóságok, a halálos áldozatok száma 31 346.

A francia járványügyi intézkedések abban hasonlítanak leginkább a spanyolra, hogy

itt is megkésett intézkedésekkel próbálta kordában tartani a terjedést a nyáron kormányfőváltáson is átesett kabinet.

Macron kormánya az egyre elkeserítőbb számokra úgy reagált, hogy felgyorsítják a vírustesztek elvégzését, továbbá szigorítják a helyi korlátozó rendelkezéseket a magas fertőzöttségű övezetekben. Az országban nagyjából 800 járványgócot tartanak nyilván, amik elsősorban a nagyvárosokban és a turisták kedvelt tengerparti célállomásain alakultak ki.

Ausztriában is egyre súlyosabb a helyzet, ami miatt Sebastian Kurz kancellár nemrég azt kérte, hogy az emberek tartsanak be minden intézkedést, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, és mindenhol tartsák meg egymástól a szükséges távolságot. Illetve kiemelte azt is, hogy

- a kancellár azért emelte ki a fővárost, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban Bécsben 2020. szeptember 13-án Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint hétfő estére már 38 658 fertőzött volt Ausztriában, és eddig 767-en haltak meg, miközben a gyógyultak száma 29 516. Sebastian Kurz ugyanakkor bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, "de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél" - mondta, illetve mindenkit a tavaszihoz hasonló fegyelmezettségre kért. Ausztriában a napi új fertőzések száma augusztus eleje óta kezdett el ismét emelkedni, a csúcsot szeptember 12-én mérték 869-cel, péntek óta pedig 2242 új beteget találtak úgy, hogy pénteken és szombaton is 800 felett volt a napi arány. Orbán Viktor miniszterelnök is aggasztónak nevezte a romló helyzetet, miszerint egy nap alatt 35 százalékkal emelkedett a kórházban lévők száma Ausztriában.

A legtöbb európai országból be lehet lépni Ausztriába, kivéve Bulgáriából, Horvátországból, Romániából, Svédországból, Spanyolországból és Portugáliából - az innen beutazóknak negatív tesztet kell bemutatniuk a határon. A közintézményekben, üzletekben, éttermekben és számos egyéb nagyobb csoportosulásra alkalmas helyen is kötelező a maszkviselés.

Csehországban szeptember elején kezdett el ismét felgyorsulni a járvány, amikor az augusztusi napi átlag 200-500-ról egyik napról a másikra 800, majd 1000 fölé emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma,

a legsúlyosabb adat eddig szeptember 17-én érkezett, amikor 3123 fertőzöttet vettek nyilvántartásba 24 óra alatt.

Péntektől vasárnapig 5135 embernél mutatták ki a COVID-19-et, ez alatt az idő alatt 14-en haltak meg. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint hétfő estig közel 50 ezer fertőzöttet találtak Csehországban, 25 ezren gyógyultak meg, és 521 a halottak száma.

Koronavírus-vizsgálathoz vesznek mintát egy pácienstől Prágában 2020. szeptember 21-én Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A súlyosbodó helyzet miatt szombaton már arról érkeztek hírek, hogy vezető cseh politikusok nem zárják ki a szükségállapot bevezetését. Andrej Babis kormányfő úgy fogalmazott, hogy

- mondta, illetve hozzátette, hogy "Arra kérek mindenkit, hogy viselkedjen felelősen. A koronavírus visszatért, mindenütt emelkednek a számok, nálunk pedig különösen. Elsősorban Prágában súlyos a helyzet".

Adam Vojtech egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szükségállapot újbóli bevezetését akkor mérlegelné, ha a járvány miatt gazdasági intézkedésekre, vagy a tömeges rendezvények korlátozására lenné szükség. Jan Hamácek belügyminiszter szerint ugyanakkor eljött az ideje a tömegrendezvények felfüggesztésének. Roman Prymula, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos szerint

számítani kell arra, hogy a következő két-három hétben napi 3-4 ezerre emelkedik a fertőzöttek száma.

Mintegy három hét kell ahhoz, hogy megmutatkozzon a héten bevezetett szigorúbb óvintézkedések hatása - tette hozzá.

Hollandiában a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint hétfő estére átlépte a 100 ezret a regisztrált fertőzöttek száma és eddig 6326-an haltak meg. A rendkívül rossz holland járványhelyzetről is írtunk már korábban, amiben nagy szerepet játszik a szélsőségesen liberális Rutte-kormány megkésett intézkedéseinek sorozata. Csak példának okáért: miközben Olaszországban tavasszal egyre katasztrofálisabbá vált a helyzet, a holland vezetés nem korlátozta turistáinak a kiutazását, gyakorlatilag megágyazva a vírus behurcolásának, később keveset teszteltek, lassú volt a kontaktkutatás, majd az egyre kontrollálhatatlanabbá váló helyzet közben Mark Rutte többször is próbálta lerázni magáról a felelősséget. A tehetetlensége miatt pedig már saját koalíciós partnerei is kritizálni kezdték a holland kormányfőt, akinek tragikomikus szereplésekből is kijutott az járvány első szakasza alatt.

Március 9-én például sajtótájékoztatót tartott, ahol arra kérte az embereket, hogy kerüljék többek között a kézfogásokat. Ennek ellenére beszéde végén ő maga is így köszönt el, ami után nem győzött bocsánatot kérni.

Hollandiában a járvány már július közepe óta újra erősödőben van, az elmúlt egy hétben pedig minden nap 1300 fölött volt a napi új megbetegedések száma, pénteken már 1974 volt, míg hétfőn 2217.