A súlyosan veszélyeztetett jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) két nemrég született példányát sikerült lencsevégre kapni egy indonéziai nemzet parkban.

A két borjat - egy nőstényt (Helen) és egy hímet (Luther) - a két anyaállattal együtt örökítették meg a kameracsapdák március és augusztus között az Ujung Kulon Nemzeti Parkban - tudatták helyi hatóságok vasárnap.

A Jáva szigetének legnyugatibb csücskében lévő Banten tartománybeli Ujung Kulon a jávai orrszarvú utolsó megmaradt természetes élőhelye.

A populáció évek óta zsugorodik, ám a borjak születésével az állatok száma 74-re emelkedett.A súlyosan veszélyeztetett emlősök mintegy 5100 hektáron elterülő menedéke esőerdőkben és patakokban gazdag.

Az indonéz kormány az orrszarvúk átköltöztetését tervezi Jáva és Szumátra más területeire, ugyanis a nemzeti parktól nem messze magasodik a Krakatau nevű aktív vulkán, amely komoly fenyegetést jelent az állatokra.

A jávai orrszarvú enyhén foltos, szőrzet nélküli testét a háton, a marnál és a vállnál bőrredők fedik, amelyeknek elrendeződése páncélozott megjelenést kölcsönöz az állatnak. A fajnak egykor több ezer egyede élt Délkelet-Ázsiában. Az orvvadászat és a természetes élőhelyeik zsugorodása vezetett a számuk drasztikus megfogyatkozásához.