Tíz kilométeres hamuoszlop tör fel az ecuadori Sangay vulkánból

Vágólapra másolva!
Jelentős mértékben megemelkedett a vulkáni aktivitás az ecuadori Sangay tűzhányónál, ahol helyi idő szerint vasárnap reggel több robbanás regisztráltak és hamuoszlop emelkedett a magasba a vulkán kürtőjéből.
Vágólapra másolva!

A helyi földtani intézet tájékoztatása szerint a korábbi hónapok adatainál nagyobb földmozgásokat is észleltek a tűzhányó környékén. A műholdfelvételek tanúsága szerint a kráterből kiemelkedő hamufelhő a 10 kilométeres magasságot is eléri.

A vulkán 1628-ban tört ki utoljára, de azóta sem szunnyad, rendszeresen jegyeztek fel többször is aktivitást a tűzhányónál. Legutóbb tavaly májusban ébredt fel ismét.

A Sangay vulkán lakatlan területen fekszik, Ecuador Morona Santiago nevű tartományában 5230 méteres tengerszint feletti magasságban. A helyi hatóságok azonban arra hívták fel figyelmet, hogy a jelenlegi aktivitás mellett Chimborazo és Bolivar tartományban is 1-3 milliméter hamu hullhat, ami elég ahhoz, hogy hatással legyen az ottani mezőgazdaságra. A helyi katasztrófavédelem már vasárnap jelezte, hogy Bolivar és Chimborazo mellett Guayas és Los Rios tartományban is érzékeltek hamuesőt. Az érintett területeken vészhelyzeti koordinációs bizottságokat állítottak fel a helyzet kezelésére.