Horvátországban és Szlovéniában is gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Split, Horvátország, ügyintézés, repülőtér, utazás
Tourists wearing face masks wait at Split International Airport in Split, Croatia, on August 21, 2020. - As United Kingdom removed Croatia from the list of "safe countries" to travel due to rising number of cases of COVID-19 throughout the country, many British tourists arrived at airport to return back to their country because of stricter measures when returning from Croatia. (Photo by Damir SENCAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégi adatokhoz képest ismét enyhén nőtt az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Horvátországban az elmúlt 24 órában

144-gyel nőtt, és elérte a 15 136-ot az azonosított fertőzöttek száma.

Két idős, krónikus beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 256-ra nőtt, 12 987-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap 70 új esetről számoltak be, a múlt hét közepén pedig a kétszázat is meghaladta a napi új esetek száma. Az aktív betegek száma 1894, és 9822 ember van hatósági karanténban.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) hétfőn

14-ről tíz napra csökkentette a járványügy által elrendelt kötelező házi karantén idejét

azok számára, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, és a tüneteik enyhék vagy egyáltalán nincsenek. A súlyosabb betegek számára az eddigi húsz nap elkülönítő 15 napra csökkenthető, abban az esetben, ha az utolsó 48 órában jelentősen javul az állapotuk, vagy két negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Turisták a spliti repülőtéren 2020. augusztus 21-én Forrás: AFP/Damir Sencar

Az egészségügyi és szociális dolgozók számára, akik letöltötték a kötelező karantén idejét, többé nem szükséges a tesztelés a munkába álláshoz.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint

hétfőn 88-cal 4558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Vasárnap 50 új esetről számoltak be, de hétvégén kevesebb tesztet végeztek az országban. Csütörtökön még a járvány kezdete óta a legtöbb, 137 esetet regisztráltak.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi áldozatainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 71-en vannak kórházban, közülük tizenhármat ápolnak intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek száma 1280.

Matjaz Jereb, a ljubljanai fertőző betegségek klinikájának osztályvezetője aggodalmának adott hangot a kórházi ellátásra szoruló betegek számának növekedése miatt.

Mint mondta, a járványhelyzetre való tekintettel a következő napokban ez a szám tovább emelkedhet,

a kórházak pedig káderhiánnyal és anyagi gondokkal küzdenek.

Janez Jansa kormányfő hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a járványügyi helyzet valóban súlyos, de a kórházak - ami a felszerelést és a szervezettséget illeti - sokkal jobban fel vannak készülve, mint márciusban és áprilisban, a járvány első hullámában voltak. Problémát jelent azonban az egészségügyi munkaerő hiánya - fogalmazott a miniszterelnök.