A madridi Teatro Real Operában Verdi Álarcosbálját adták volna elő, de hiába a botrányos spanyol járványhelyzet, a nézőket nem különítették el eléggé egymástól. Pedig a hétvégén Spanyolországban 31 428 új fertőzöttet regisztráltak. Félelmükben a nézők inkább félbeszakították az előadást.

Azt írja a brit The Guardian az El País című spanyol lapra hivatkozva, hogy vasárnap este elmaradt a fővárosi Teatro Real Operában Verdi Álarcosbálja, mert a közönség tiltakozott: az ülőhelyeket úgy rendezték el, hogy sok helyen nem lehetett betartani a társadalmi távolságtartás minimális szabályait.  Az előadást kétszer is elkezdték, de abba kellett hagyják, mivel a közönség nagy része tapssal és bekiabálásokkal tiltakozott az ülőhelyek nem megfelelő elrendezése miatt, sokak fel is álltak közben. 

Egy jelenlévő, a neve elhallgatását kérő nő azt nyilatkozta az El Paísnak, hogy elsősorban az olcsóbb ülőhelyeket alakították ki úgy, hogy ne lehessen betartani a szükséges távolságot.  Ahol ő ült,  tizenöten voltak egymás mellett anélkül, hogy egy-egy széket kihagytak volna. Rosa Montero spanyol írónő és újságíró azonban azt mondta az El Paísnak, hogy nemcsak az olcsó ülőhelyek esetében nem volt biztosítva a távolság, de az első tíz sorban sem, ahol a legdrágább helyek találhatóak, és ahová neki is volt jegye.  Szerinte az első tíz sorban is úgy ültek az emberek, hogy minden széket elfoglaltak, tehát egy szabad hely sem volt. Ráadásul a madridi Királyi Operaházban közismerten kicsi székek vannak, és az előző sorhoz képest sincs nagy távolság. (A párizsi Bastille Operában vagy a berlini Deutsche Oper-ben emiatt nem lett volna botrányt, de például az Erkel Színházat is úgy építették át néhány évvel ezelőtt, hogy kevesebb sor legyen.)

A Teatro Real a sajtóban megjelent kritikákra úgy reagált, hogy betartották a Madridban érvényes járványügyi korlátozásokat, és biztosították a társadalmi távolságtartási szabályokat. Az opera közleménye szerint az előadáson jelenlévőknek csak egy kis része tiltakozott, azonban a helyszínen készült felvételekből nem ez derül ki.

A madridi Operaház szerint alig több, mint félház volt - a jelenlevők szerint ez nem igaz. Valamelyest megpróbálták a nézőkre hárítani a felelősséget, szerintük a tüntetőknek felajánlották, hogy átültetik őket (de hova?), illetve annak, aki kéri, megtérítik a jegy árát, de nem jártak sikerrel, ők tovább tapsoltak és kiabáltak, ilyen körülmények között pedig nem lehetett megtartani az előadást. Mindenesetre a botrány után vizsgálatot indított a madridi Opera. 

Madrid Spanyolország járványügyi gócpontjának számít

A Worldometer legfrissebb adatai alapján Spanyolországban a koronavírussal fertőzöttek összlétszáma 671 468, a halottaké pedig 30 663. Az aktív esetek számát nem lehet tudni, mivel a spanyol baloldali kormány erről nem tesz közzé adatokat. A hétvégén Spanyolországban 31 428 új fertőzöttet regisztráltak.

Spanyolország koronavírus-térképeForrás: spanyol Egészségügyi Minisztérium

A drámai helyzet miatt a fővárosi autonóm régió hét településén és Madrid hat kerületében vasárnap éjféltől szigorú intézkedéseket vezettek be.

Ezek értelmében korlátozták az emberek szabad mozgását, akik csak meghatározott esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Felére csökkentették a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek befogadóképességét, lerövidítették a nyitvatartási időt 22 óráig, illetve bezárták a játszótereket, a parkokat és az üzletek jelentős részét. A 6,7 milliós régióban a korlátozások hozzávetőlegesen 850 ezer embert érintenek,  akik ez ellen vasárnap este már tüntettek is.

Arról, hogy Spanyolországban mennyire súlyos a járványhelyzet, illetve, hogy milyen felelősség terheli ezért a baloldali kormányt, itt és itt írtunk.