Elhagyhatta a kórházat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Az orvosok szerint nem kizárt, hogy Putyin elnök egyik leghangosabb bírálója teljesen felépül, de a mérgezés hosszú távú hatásait még korai lenne felmérni.

Elhagyhatta a németországi Charité kórházat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - írja a Sky News.

Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. 

Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet,  ugyanakkor még korai felmérni a mérgezés hosszú távú hatásait.

Alekszej Navalnij a német kórházbanForrás: Instagram/Alekszej Navalnij

Putyin elnök leghangosabb bírálója 32 napot töltött a Charité kórházban, ebből 24-et az intenzív osztályon.

A németek szerint novicsokkal mérgezték meg

Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton, miután a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat. 

A repülő egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, itt kezdték el kezelni, majd  hozzátartozói kérésére augusztus 22-én átszállították Berlinbe.

A német hadsereg vegyifegyver-szakértői később azt állapították meg, hogy a 44 éves Navalnijt az egykori Szovjetunióban kifejlesztett novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg - ugyanazzal, amivel 2018-ban Szergej Szkripalt is az angliai Salisburyben.