Szlovákia továbbra is elutasítja a migránsok kötelező szétosztását

Lampedusa
HÉTKÖZNAPI kikötő KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY mér migráns ÖLTÖZÉK TÁRGY testhőmérséklet védőöltözék
Lampedusa, 2020. augusztus 3. Észak-Afrikából érkezett, Európába igyekvő illegális bevándorlók testhőmérsékletét mérik meg a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében 2020. augusztus 3-án. A sziget túlzsúfolt befogadóállomásán mintegy 700 migráns tartózkodik. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vágólapra másolva!
Szlovákia álláspontja a migráció kérdésében egyértelmű, továbbra is elutasítja a menedékkérő migránsok kötelező jellegű szétosztását - így reagált Martin Klus szlovák külügyi államtitkár az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatára.
Vágólapra másolva!

A kül- és európai ügyekért felelős szlovák minisztérium államtitkára elmondta: a szlovák álláspont ugyanaz, mint a 2016-os szlovák EU-elnökség idején, vagyis a "rugalmas szolidaritás" valamilyen formájáról lehet beszélni.

Szerinte Pozsony készen áll arra, hogy ennek keretében segítséget nyújtson azoknak az országoknak, amelyeknek erre szükségük van.

- fogalmazott Klus, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Az államtitkár rámutatott:

Klus emlékeztetett rá: a téma kapcsán a V4-ek Észtországgal közösen nemrégiben levélben fordultak az Európai Bizottsághoz. Ebben azt kérik, hogy ne nyissanak meg olyan témákat, amelyekről a múltban már bebizonyosodott, hogy nagyon megosztják az uniós tagországokat.

Észak-Afrikából érkezett, Európába igyekvő illegális bevándorlók testhőmérsékletét mérik meg a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében, 2020. augusztus 3-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Utalt arra, hogy

az említett országok elutasítják a migránsok szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat és minden ezzel kapcsolatos olyan lehetőséget, amely nem önkéntes alapú.

A külügyi államtitkár megjegyezte: az Európai Bizottság javaslatát az uniós tagországok át fogják tanulmányozni, s azt követően hoznak döntést ebben az érzékeny ügyben.