Donald Trump rendeletben tiltott be egyes érzékenyítő tanfolyamokat

vote election Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök kedden este rendeletet írt alá, amellyel kiterjesztette egyes érzékenyítő tanfolyamok tilalmát. A tilalom a hadseregre, a kormánnyal szerződéses viszonyban álló vállalkozásokra és személyekre, valamint a kormányzat anyagi támogatását élvező szervezetekre és személyekre is érvényes.
Vágólapra másolva!

Szeptember 4-én a Fehér Ház költségvetési hivatala már feljegyzést készített ebben a témában, és kiadta az utasítást, miszerint a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek többé nem használhatnak fel adófizetői dollárokat olyan "Amerika-ellenes propagandát népszerűsítő tanfolyamokra, ahol vitatható faji elméletekről, a fehérek vélelmezett kiváltságairól tartanak előadásokat", vagy "azt oktatják, hogy az Egyesült Államok önmagában is rasszista vagy ördögi" ország. Donald Trump ezt az utasítást bővítette ki a kedd esti rendelettel.

Megosztó és kártékony

E tanfolyamok jórészén egyébként a sokszínűségre hivatkozva elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a fehérbőrű amerikaiaknak bűntudatot kellene érezniük az afroamerikaiak ellen valaha elkövetett bűnökért, a faji megkülönböztetésért. Szeptember elején a Breitbart News című jobboldali lap közölte elsőként az információt, miszerint ilyen jellegű oktatás folyik több kormányhivatalban, külsős szakértőknek adott megbízásokkal. A Fehér Ház akkor azonnal megosztó és kártékony tevékenységnek minősítette e kurzusokat, amelyek - álláspontja szerint - faji előítéleteteket is táplálnak.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az alapértékek ellen

Russell Vought, a költségvetési hivatal elnöke ekkor tiltotta be e kurzusok finanszírozását. A kedden este kiadott elnöki rendelet elutasítja ezeket a "megosztó elméleteket", köztük például az is, amely azt próbálja tanítani, hogy az Egyesült Államok "alapvetően rasszista vagy szexista", vagy hogy "bárki egyénileg "felelősséget viselne a vele azonos nemhez vagy népcsoporthoz tartozók által a múltban elkövetett cselekedetekért". A Fehér Ház közleménye hangsúlyozta: "ez a kártékony ideológia óriási megosztottságot okoz, és az emberi természetnek, történelmünknek, alapértékeinknek és nemzetünk világban játszott egyedi szerepének hamis beállításában gyökeredzik". Leszögezte azt is: kutatások bizonyítják, hogy a bűntudatra összpontosító tréningek csak megerősítik a torzításokat, és csökkentik a kisebbségek lehetőségeit".

Büszkének kell lenni

Az elnöki rendelet értelmében az amerikai hadsereg kötelékében sehol, senki nem vonható felelősségre azért, ha visszautasítja e nézetek támogatását. "Az amerikaiakat arra kell tanítani, hogy büszkék legyenek ebben a mi nagyszerű országunkban, és ha te ezt nem így gondolod, akkor neked itt semminek nincs értelme" - írta Trump a rendelet kiadása után a Twitteren.