Már 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el Tasmania partjainál, ahol a sekély vizek miatt korábban 470 állat rekedt meg a homokpadokon. Eddig 88 delfint sikerült kimenteni, és arra számítanak, hogy a nap végére még több élő állatott juttathatnak vissza a vízbe. A mentési munka hosszadalmas és nehéz feladat elé állítja az állatvédőket, ugyanis a többméteres delfineket nagyon nehezen, és csak speciális eszközökkel lehet visszaterelni a vízbe.

A tasmániai nemzeti parki és természetvédelmi szolgálat igazgatója, Nic Deka elmondta, mostanra 88 gömbölyűfejű delfint sikerült kiszabadítani.

A The Guardian korábbi cikkében azt írta, az állatorvosok kénytelenek voltak lelőni (a helyi környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint ez a bevett gyakorlat delfineknél az eutanáziára) négy régóta szenvedő delfint, tucatnyi még így is várja, hogy megmentsék őket. Mindeközben az elpusztult állatok tetemeit is igyekeznek begyűjteni, amelyekből több száz hánykolódik most a part közelében, és már a kikötőket is veszélyeztetik. 

A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a bomló tetemeket a tengerbe juttatják.

Légi videofelvételről készített kép partra vetődött gömbölyűfejű delfinekről az ausztrál Tasmania államban fekvő Strahan közelébenForrás: MTI/AP/Australian Broadcast Corporation/-

A delfinmentés hétfőn kezdődött, eddig 70 állatot sikerült visszaterelni a vízbe. A mentési munka nagyon nehéz, ugyanis a gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek, egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát.

Visszaterelésük a mély vízbe bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni. Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

A tasmaniai rendőrség által közreadott képen homokpadon megfeneklett gömbölyűfejű delfineket mentenekForrás: MTI/EPA/Tasmaniai rendőrség/-

Az Ausztrál Antarktiszi Hivatal korábban azt közölte, hogy a mostani lehet a valaha volt legnagyobb delfinpusztulás. Egyelőre szakértők sem tudják, miért közelítette meg ilyen sok delfin a sekély vizeket, de valószínűsítik, hogy a köztük lévő különösen erős társas kötődésnek lehet hozzá köze. A faj az egyik leggyakrabban partra vetődők közé tartozik.

Az előző napokban a környéken mintegy 270 tengeri emlős vált a homokpadok foglyává, de később újabbakat is találtakForrás: MTI/AAP/The Mercury pool/Patrick Gee

A mentésben tudósok, rendőrök, halászok, állatorovok és önkéntesek vesznek részt, de még így is több napba telhet, mire az állatokat vissza tudják terelni a vízbe.