Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisville városban szervezett tüntetésen szerda este, miután az állam főügyésze bejelentette, hogy az afroamerikai Breonna Taylor haláláért felelős intézkedő rendőrök közül egy ellen emeltek vádat gondatlan veszélyeztetés miatt.

Bár a városban a polgármester este kilenc órától kijárási tilalmat hirdetett, a tüntetők nem mentek haza, hanem megtámadták a tömeget oszlató rendőröket. Két rendőrre rálőttek. Mindketten megsebesültek. 
Robert Schroeder, a város ügyvezető rendőrfőnöke közölte: a sebesült rendőröket kórházba kellett szállítani, állapotuk nem életveszélyes. Egyikük állapota stabil, a másikukon még az éjjel műtétet hajtottak végre. A rendőrök elleni támadás egyik gyanúsítottját őrizetbe vették, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megindította a vizsgálatot. A rendőrfőnök hangsúlyozta: "nagyon komoly és nagyon veszélyes" a kialakult helyzet a városban. 

Tüntetés Louisville-benForrás: AFP/Jeff Dean

A baloldal által feltüzelt tüntetők közül sokan törtek-zúztak, gyújtogattak a városban.

Az erőszakba torkolló tüntetések szerdán délután törtek ki, azt követően, hogy Daniel Cameron főállamügyész sajtókonferencián ismertette, hogy a márciusban, rendőri intézkedés közben lelőtt 26 éves afroamerikai Breonna Taylor ellen eljáró három rendőr közül az egyikük ellen emelnek vádat gondatlan veszélyeztetés miatt.

A vádesküdtszék a bizonyítékok alapján úgy döntött: a rendőrök lövései indokoltak voltak,  mert a Breonna Taylor lakásán házkutatásra megjelenő 

rendőrökre Taylor barátja rálőtt, az egyiküket meg is sebesítette, és ők önvédelemből viszonozták a tüzet. 

Hat lövést adtak le Taylorra, aki a helyszínen meghalt. Barátja, Kenneth Walker ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.