Donald Trump amerikai elnök szerdán bővítette a Kuba elleni szankciókat, ezentúl tilos lesz szivart és rumot is behozni az Egyesült Államokba. Az elnök a Fehér Házban jelentette be döntését, miután ünnepség keretében kitüntetett 23 olyan amerikai és kubai-amerikai veteránt, aki részt vett 1961-ben a Disznó-öbölben végrehajtott kubai partra szállási kísérletben.

Trump közölte: nem engedélyezik a dohányáruk és az alkoholtermékek behozatalát a karibi szigetországból, továbbá a Kubába utazó amerikaiak nem vehetnek igénybe olyan szállodákat, és nem lakhatnak más lakhelyeken sem, amelyek a kubai állam tulajdonában vannak.

Folyamatos harc a kommunista elnyomás ellen

"Ezek a döntések biztosítják majd, hogy amerikai dollárok ne finanszírozzák a kubai rezsimet" - fogalmazott. Leszögezte, hogy a döntések részei az amerikai kormányzat "folyamatos harcának a kommunista elnyomás ellen". Az amerikai külügyminisztérium napokon belül közzéteszi azoknak a szállodáknak a listáját, ahol amerikai állampolgárok nem szállhatnak meg. "Kormányzatom kiáll minden állampolgár mellett, aki Kubában, Nicaraguában és Venezuelában a szabadságáért harcol, és naponta azon dolgozunk, hogy a földtekének az a része is teljes mértékben szabad lehessen" - hangsúlyozta Trump. Hozzáfűzte: a háttérben egy sor dolog zajlik, de - mint fogalmazott: - "most nem beszélhetek ezekről, hamarosan úgyis meglátják".

A kubai szivar világszínvonalú, egyben fontos exportcikke az országnakForrás: AFP/Gaston De Cardenas