Megkéseltek két, más források szerint négy embert a Charlie Hebdo előző szerkesztőségének közelében Párizsban. Az egyik támadót véres ruhában fogták el, később egy másik embert is elkaptak. A francia hatóságok szerint terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást.

Frissítés:

Rendőrségi tájékoztatás szerint a fő gyanúsított egy 18 éves, pakisztáni születésű férfi, a másik pedig egy 33 éves, algériai származású férfi, egyelőre vizsgálják milyen kapcsolatban állnak egymással.

Később az AFP hírügynökség bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy öt további - 1983 és 1996 között született - férfit is őrizetbe vettek Párizs egyik külvárosában.

A sebesültek a Premieres Lignes produkciós társaság munkatársai. A cég egy a Charlie Hebdo elleni terrortámadásról szóló dokumentumfilm készítésében működött közre, amelynek címe "A terror három napja: A Charlie Hebdo-támadások". Luc Hermann, a Premieres Lignes egyik igazgatója elmondta, hogy az egyik áldozat nő, a másik férfi.

Korábban írtuk:

A Le Parisien azt írja, hogy a támadó egy húsvágó bárddal támadt emberekre, a francia lap négy sérültről tud, akiknek állapota súlyos, ketten közvetlen életveszélyben vannak. 

A sérülteket a Salpetriere kórházba szállították. Más források szerint csak két sérült van. Később azt írták, hogy a két sérült élete már nincs veszélyben.

A legfrissebb információk szerint az áldozatok (egy férfi és egy nő) a First Lines ügynökség alkalmazottai, amelynek székhelye a régi Charlie Hebdo irodában található.

A fegyver:

Az elkövető állítólag metróval távozott a helyszínről, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A húsvágó bárdot megtalálták a tett helyszínén. Korábban egy bozótvágóról szóltak a híradások.

A képre kattintva galéria nyílik!

A francia hadsereg emberei a támadás helyszínén - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Alain Jocard

A gyanúsított állítólag fekete, ujjatlan széldzsekit viselt, piros cipőben volt.

A Figaro szintén két sebesültről tud, egy férfiről és egy nőről.A rendőrség a támadás helyszínét elkordonozta. 

A lap szerint egy gyanús csomag is volt a helyszínen, ezt a párizsi rendőrkapitányság tűzszerészete megvizsgálta, és nem találta veszélyesnek.

Frissítés! A támadót véres ruhában elfogták az Opera Bastille lépcsőjén. 

Az itt található metróállomást lezárta a rendőrség.

A rendőrség szerint a támadó egyedül volt, de meg nem erősített információk szerint elképzelhető, hogy két támadó is volt a helyszínen.

A Valeurs Actuelles rendőrségi információkra hivatkozva azt írja,  hogy a késelő pakisztáni vagy észak-afrikai volt. 

Az információt megerősítette Jean-François Ricard, aki elmondta, hogy a fő elkövető egy 18 éves pakisztáni származású férfi. A másik elkövető 33 éves volt.

Az elkövetőt fogva tartó civil ruhás rendőrökForrás: AFP/Laura Cambaud

Közben a Le Figaro arról számol be, hogy egy második gyanúsítottat is elfogtak a Richard Lenoir  metróállomásnál, egy alacsony, valószínűleg pakisztáni származú embert. 

A lap azt írja, hogy a terrorellenes rendőrség terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást.

Jean-Francois Ricard ügyész szerint három dolog is arra utal, hogy terrortámadás történt:

  1. A helyszín, ami a Charlie Hebdo korábbi székhelye volt
  2. Az időpont, hiszen most zajlik a 2015-ös támadás bírósági tárgyalása
  3. Az indíték: két olyan emberre való támadás, akit egyáltalán nem ismernek
A támadó útvonalaForrás: Origo/Google Maps

A hatóságok bezártak minden iskolát Párizs 3., 4. és 11. kerületében. Azóta a rendőrség újabb közleményt adott ki: a szülők elmehetnek az iskolába a gyerekért.

Sérültet szállítanak el a mentősök a támadás helyszínérőlForrás: AFP/Alain Jocard

Egy közelben dolgozó, akinek két munkatársa megsérült a támadásban, az AFP-nek azt mondta, sikolyokat hallott az utcán. A két kollégája lent dohányzott, ekkor ronthattak rájuk a bárddal. Sikoltozást hallottam, az ablakhoz mentem, és azt láttam, hogy egy munkatársam csupa vér, és egy machetés férfi üldözi. - mondta.

Délután a helyszínre ment Jean Castex miniszterelnök Gerald Darmanin belügyminiszterrel és Anne Hidalgóval, Párizs polgármesterével. Castex válságtanácskozást hívott össze, egyúttal közölte, hogy két újságírót támadtak meg, akik dohányozni mentek ki az utcára, állapotuk nem életveszélyes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a támadó vagy támadók vaktában szemelték ki a célszemélyeket.

 Iszlám radikálisok 2015-ben támadtak a Charlie Hebdo szerkesztőségére, és megöltek 12 embert. A lap szerkesztősége ismetlen helyre költözött.