A koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.

A világ leghíresebb karneválját, a rióit, a farsang idején, februárban szokták megtartani. A táncparádét szervező szambaiskolák szövetsége, a Liesa azonban úgy döntött csütörtökön, hogy a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztják a karnevált, de új időpontot nem tűztek ki.

Több éven keresztül elmaradhat a karneválForrás: AFP/Mauro Pimentel

Akár 2022 januárig is halaszthatják

Jorge Castanheira, a Liesa elnöke közölte újságírókkal, hogy a koronavírus elleni oltás nélkül rendkívüli nehézségekbe ütközik a nagyszabású utcai táncmulatság megrendezése, biztonságos körülmények híján nem tartható meg. A februári karnevált legkésőbb 2022 januárjára halaszthatják, mert nem ütközhet annak az évnek a karneváljával. Egyes vélemények szerint legkorábban áprilistól jöhetnek létre a táncparádé megrendezéséhez szükséges biztonsági körülmények - tette hozzá a szambaszövetség elnöke.

Jövő februárban még biztosan nem nyit ki a SambódromoForrás: AFP/AGIF/Fernando Souza

A Brazília 13 legfelkapottabb szambaiskolája által rendezett felvonulást mintegy 90 ezer helyi lakos és turista tekinti meg a Sambódromón minden évben, és nézők tízmillió kísérik figyelemmel a tévében vagy az interneten. A Sao Paulo-i karnevált már júliusban elhalasztották.

A harmadik legfertőzöttebb ország a világon

A fertőzöttek számát illetően Brazília a világon harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, a halálozási statisztikában viszont megelőzi Indiát. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az elmúlt 24 órában 32 817 új fertőzéses esetet regisztrálták, és 831-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány eleje óta ezzel közel 4,66 millióra nőtt a fertőzöttek száma és csaknem 140 ezren haltak meg Brazíliában.