Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. Az előző rekord szerdán volt több mint 13 ezer napi esetszámmal.

A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4 százalékos volt az arány. Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8-a óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, a halottak száma pedig 52-vel 31 511-re emelkedett.

Az idősebbek között is terjed

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és a Covid-19 fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.

A kormány képtelen a krízis kezelésére

Csütörtök este a vendéglátóipar érdekvédelmi szervezetei jeleztek, hogy gyorsított eljárásban keresetet nyújtanak be a kormány ellen, amiért "képtelen a krízis kezelésére".
Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén - ahol a járvány a legintenzívebben terjed - péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban, legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

Az éttermekben és a bárokban a fertőzésveszély háromszor nagyobb, mint az üzletekbenForrás: AFP/hemis.fr/Gardel Bertrand