A gyilkosság még 2015-ben történt, azonban a felvételek 2018-ban kerültek fel az internetre. A bíróság most ítélte el a kegyetlen katonákat – öten börtönbüntetést kaptak, kettejüket felmentették – írja a Magyar Nemzet.

Az eset egy kameruni faluban történt, az áldozatokkal a Boko Haram terrorszervezet elleni akció során végeztek a katonák, mert a vádak szerint együttműködtek a szélsőségesekkel. 

A videofelvételen látszik, ahogy a katonák két nőt kísérnek az úton – egyiküket, aki egy kisfiú kezét fogja, többször meg is ütik; a másik nőnek a hátára van kötve a kisbabája. 

A felvétel végét kivágták, azonban így is sokkoló a látvány:

A katonák bekötötték a nők szemét, a kisfiú fejére pedig zsákot húztak. Ezután mindannyiukat letérdeltették, majd 22 lövéssel hátba lőtték őket.

A kameruni kormány eleinte tagadta a felvételek hitelességét. Azzal védekeztek, hogy a katonáik nem is ilyen fegyvereket használnak, és az eset valószínűleg Maliban történt.

A BBC Africa nyomozása azonban cáfolta a kifogásokat, és 

sikerült beazonosítaniuk a helyszínt és néhány elkövetőt is. 

A kormány ezek után nyomozást indított.

A civilek kivégzése miatt hét katonát tartóztattak le, ügyükben a minap született döntés. 

A bíróság tíz év börtönre ítélte azokat a katonákat, akik leadták a lövéseket. Az ötödik, aki a filmet készítette, két évet kapott, kettejüket pedig felmentették. 

Felelősségre vonásuk ritka, de nem példátlan az ország történetében. Emberi jogi szervezetek gyakran vádolják azzal a kameruni katonákat, hogy a civil lakosságot büntetik, ha szélsőségeseknek, szeparatistáknak nyújtanak segítséget, amit a hadsereg rendszerint tagad.