Növelik azoknak a párizsi helyszíneknek a védelmét, ahol iszlamista támadások voltak

Horizontal
French police and forensic officers inspect the scene of an attack after several people were injured near the former offices of the French satirical magazine Charlie Hebdo by a man wielding a knife in the capital Paris on September 25, 2020. - Four people were injured, two seriously, in a knife attack in Paris on September 25, 2020, near the former offices of French satirical magazine Charlie Hebdo, a source close to the investigation told AFP. The stabbing came as a trial was underway in the capital for alleged accomplices of the authors of the January 2015 attack on the Charlie Hebdo weekly that claimed 12 lives. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségénél pénteken történt támadás után a francia hatóságok fokozzák azoknak a helyszíneknek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek támadásokat hajtottak végre, illetve a zsinagógák védelmét is megerősítik - jelentette be péntek éjszaka Gerard Darmanin francia belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

„Még mindig hadban állunk az iszlamista terrorizmussal" - mondta Darmanin, és hangsúlyozta, hogy

Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó.

Darmanin arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy erősítsék meg azoknak a "jelképes helyszíneknek" a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek.

Forrás: AFP/Alain Jocard

- mondta a tárcavezető. Példaként megemlítette azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubbot is, ahol ugyanannak az évnek a novemberében három dzsihadista 89 embert mészárolt le.

Darmanin elmondta, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik.

Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A két sebesültet kórházba szállították.

A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt.

A feltételezett elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt - csavarhúzó volt nála -, de figyelmeztetés után elengedték.

Elfogtak pénteken még egy gyanúsítottat, egy 33 éves algériai származású férfit, és most vizsgálják, hogy milyen kapcsolat volt köztük.

A Párizs egyik északkeleti városrészében tartott razziák során további öt embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylővel.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.