A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségénél pénteken történt támadás után a francia hatóságok fokozzák azoknak a helyszíneknek és épületeknek a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista szélsőségesek támadásokat hajtottak végre, illetve a zsinagógák védelmét is megerősítik - jelentette be péntek éjszaka Gerard Darmanin francia belügyminiszter.

„Még mindig hadban állunk az iszlamista terrorizmussal" - mondta Darmanin, és hangsúlyozta, hogy Franciaországban a terrorizmus veszélye állandó.

Darmanin arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy erősítsék meg azoknak a "jelképes helyszíneknek" a védelmét, ahol az elmúlt években iszlamista támadások történtek.

Forrás: AFP/Alain Jocard

Ezeket mostantól állandó védelem alatt fogják tartani

- mondta a tárcavezető. Példaként megemlítette azt a párizsi kóserboltot, ahol 2015 januárjában négy zsidó tússzal végzett egy támadó, illetve a Bataclan klubbot is, ahol ugyanannak az évnek a novemberében három dzsihadista 89 embert mészárolt le.

Darmanin elmondta, hogy a közelgő zsidó engesztelés ünnepe (jóm-kipúr) miatt a zsinagógákat is különleges védelemben részesítik.

Pénteken egy férfi hentesbárddal megsebesített két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A két sebesültet kórházba szállították.

A belügyminiszter szerint iszlamista terrorcselekmény történt.

A feltételezett elkövetőt a támadás helyszínétől mintegy ötszáz méterre fogták el, csupa vérfolt volt a ruhája. A 18 éves, pakisztáni születésű férfi három évvel ezelőtt, még kiskorúként érkezett Franciaországba felnőtt kíséret nélkül. A belügyminisztérium szerint az illető nem állt a rendvédelmi szervek megfigyelése alatt. Egy hónapja előállították tiltott fegyverviselés miatt - csavarhúzó volt nála -, de figyelmeztetés után elengedték.

Elfogtak pénteken még egy gyanúsítottat, egy 33 éves algériai származású férfit, és most vizsgálják, hogy milyen kapcsolat volt köztük.

A Párizs egyik északkeleti városrészében tartott razziák során további öt embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylővel.

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Egyelőre tisztázatlan, hogy mi volt a támadó indítéka. Azt sem tudni, hogy az esetnek van-e bármi köze a Charlie Hebdóhoz, amelynek szerkesztősége ma már titkos helyen van. Ugyanakkor jelenleg folyik Párizsban a 2015-ös támadás feltételezett segítőinek, tizennégy gyanúsítottnak a tárgyalása, péntek délután az áldozatok özvegyei tettek vallomást. Az újság ráadásul nemrégiben újra megjelentette a 2015-ös támadást kiváltó gúnyrajzait Mohamed prófétáról, amiért ismét fenyegetéseket kapott.