Bár a pilóta valóban gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, még a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig voltak, a kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép mégis a földbe csapódott és kigyulladt Harkiv megyében - egyelőre ennyit tudtak mondani a sajtónak szombaton Kijevben az ukrán kormány tagjai.

A katasztrófamentők két újabb halálos áldozatot találtak a lezuhanás helye környékét átvizsgálva, így számuk 26-ra nőtt. A helyszínre utazott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, és nemzeti gyásznappá nyilvánította a szombatit.

Andrij Taran védelmi miniszter és Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes egyaránt jelezte, hogy egyelőre még folyik a feketedoboz vizsgálata, annak alapján látnak majd világosabban a pénteki tragédia részleteit és okait illetően.

A baleset leszállás közben történt Csuhujiv (oroszul Csugujev) városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen. A szerencsétlenség után közvetlenül két kadét életben maradt, az egyikük később meghalt a kórházban, a másik agyrázkódást szenvedett, és nincs életveszélyben.

Mentőalakulatok tagjai vizsgálják a gép roncsait - a képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/EPA/Szergej Khrupov

Gerascsenko szerint a gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve. A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, akinek ez nem jelenthetett "vészhelyzetet". A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. Lezuhanása előtt a gép hirtelen eltűnt a radarképernyőkről. Később a katasztrófavédelem megerősítette, hogy a végzetes leszállási manőverben kadét nem vett részt.

Anatolij Matiosz volt katonai főügyész az előző napon a Newsone tévének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt mondta, az vezetett a tragédiához, hogy a legénység leszálláskor feltehetően összetévesztette a repülőtér leszállópályáját a közelben lévő országúttal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szerencsétlenség helyszínére utazott szombaton, és nemzeti gyásznappá nyilvánította a napot. Elrendelte, hogy a baleset okának kiderítéséig An-26-os gép nem szállhat föl, valamint, hogy felül kell vizsgálni az ukrán hadsereg teljes műszaki eszköztárának állapotát. Közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és az ország népének.

Gyenyisz Sigal miniszterelnök október 25-éig adott határidőt a baleset okának felderítésére. A védelmi miniszter helyettese pedig bejelentette, hogy minden áldozat családja másfél millió hrivnya (17,36 millió forint) kártérítést kap.

A szerencsétlenség óta számos államférfi küldött gyásztáviratot Ukrajnának.