Az amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak szombaton. Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében jelentette be a jelölést, amely megfelel az amerikai sajtó várakozásainak.

Donald Trump nagyszerű pillanatnak nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik alkotmánybíró, akit elnöksége idején jelölt. Coney Barrett a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia.

Az elnök briliáns bírónak nevezte jelöltjét.

Ön fantasztikus (alkotmánybíró) lesz

- fordult a bírónőhöz. Trump azt mondta, nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet; gyors szenátusi folyamatra és szavazásra számít.

Donald Trump és Amy Coney Barrett a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepségForrás: AFP/Olivier Douliery

A 48 éves Amy Coney Barrett rövid beszédben köszönte meg a bizalmat.

Szeretem az Egyesült Államokat és szeretem az Egyesült Államok alkotmányát

- fogalmazott.

A vendégek között volt Mike Pence alelnök, Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke, William Barr igazságügyi miniszter, illetve a néhai Scalia özvegye és a fia, Eugene Scalia, aki jelenleg munkaügyi miniszter a Trump-kormányzatban. Jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai, köztük hét gyereke is.

A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten meghalt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró iránt, akinek a helyére jelölték őt.

Mint mondta, változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia.

Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától

- mondta.

Forrás: AFP/Olivier Douliery

Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok frakcióvezetője a bejelentés után úgy nyilatkozott Coney Barett jelöléséről:

Donald Trump nem is dönthetett volna jobban.

Elmondta, hogy a szenátus az elkövetkező hetekben szavazni is fog az alkotmánybíró-jelöltről.

Amerikai lapértesülések szerint

a bírójelölt meghallgatása október 12-én kezdődik a szenátusban.

Közben Washington belvárosában több ezren vettek részt azon a közös meneten, amelyet Donald Trump támogatására szervezett Franklin Graham, a néhai Billy Graham prédikátor fia. A Capitolium épületétől a Lincoln-emlékműig teljesen megtelt a belváros.

Az egybegyűltek nemcsak Donald Trumpot biztosították támogatásukról, hanem közösen imádkoztak az egyébként mélyen hívő katolikus Amy Coney Barrettért is.

A tömeghez csatlakozott Mike Pence alelnök, aki a Lincoln-emlékmű talapzatánál elmondott rövid beszédében Trump „üdvözletét és háláját" tolmácsolta az egybegyűlteknek, egyúttal kérte őket arra is, hogy imádkozzanak az alkotmánybíró-jelöltért.