Nyolcszázezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, a halottaké pedig túllépte a 25 ezret Kolumbiában, ahol alig egy hónapja oldották fel az öthónapos országos karantént.

Kolumbia

Az egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott szombaton, hogy 806 038-ra nőtt a fertőzéses esetek száma, a halottaké pedig 25 296-ra. A fertőzöttek több mint fele fővárosi lakos.

Az ötvenmillió lakosú Kolumbia a fertőzöttek számát illetően a második Brazília után a dél-amerikai kontinensen,

a világviszonylatban pedig az ötödik az Egyesült Államok, India, Brazília és Oroszország után. A halottak számát tekintve azonban a negyedik helyen áll, megelőzi Oroszországot, amelynek háromszor annyi lakosa van.

Kolumbiában márciusban országos karantént hirdettek, és több mint öt hónappal később, alig egy hónapja oldották fel.

Az országban jelenleg a korábbinál jóval lazább, "szelektív" karantén van, működnek például az éttermek, és az ország fogadja a külföldi repülőjáratokat, de a szárazföldi és tengeri határok továbbra is le vannak zárva, nem szabad tartani koncerteket és más tömeges rendezvényeket.

Peru

Szombaton a perui egészségügyi minisztérium szintén arról tájékoztatott, hogy átlépte a nyolcszázezret a fertőzöttek száma az országban.

Egy nap leforgása alatt 5588 új fertőzöttet regisztráltak, és így a számuk már 800 142-re rúg.

A fertőzöttek számában Peru szorosan követi Kolumbiát, de a halottak számában lekörözi.

Egy nap leforgása alatt 5588 új fertőzöttet regisztráltak PerubanForrás: AFP/Ernesto Benavides

Az országban mintegy 32 ezer ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe.

A 32 milliós Peruban ugyancsak márciusban hirdettek rendkívüli egészségügyi helyzetet, és vezettek be karantént, majd kijárási tilalma is.