Marosvásárhelynek 20 év után lehet ismét magyar polgármestere

Soós Zoltán, RMDSZ
Marosvásárhely, 2015. április 16. Soós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati képviselője, a Maros Megyei Múzeum igazgatója Marosvásárhelyen 2015. április 16-án. Soós Zoltán indul azon az előválasztáson, amelyen kiválasztják Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjét. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
Soós Zoltán független marosvásárhelyi polgármester-jelölt vezet a szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál a jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. Úgy tűnik, 20 év után lesz ismét magyar polgármestere az erdélyi városnak. 
Vágólapra másolva!

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzé tett részvételi adatok szerint. A szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál Soós Zoltán 17 399 szavazatot kapott, a második a Pro Románia színeiben indult Claudiu Maior 4938 vokssal, a harmadik a liberális Theodora Bendek 3921 szavazattal, a negyedik Marius Pascan 2304 szavazattal.

Soós Zoltán személyében húsz év után lehet ismét magyar polgármester Marosvásárhely élén Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A függetlenként induló, de a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező múzeumigazgató várható sikerét túlzás nélkül lehetne történelmi fordulatként értékelni. Húsz évig volt a város élén az időközben több román párt színeit is képviselő Dorin Florea, őt válthatja most a történész.

Az egyetlen magyar polgármesterjelölt mellett tizenkét román indult a városvezetői pozícióért az egyfordulós választáson, de Florea immár nem volt közöttük. Az expolgármester megcsappant szavazótáborát, tanácsadója s jobbkeze, Claudiu Maior célozta meg. Ahogyan Maiornak, úgy a többi jelöltnek sem volt érdeke a magyarellenes hangulatkeltés, hiszen tisztában voltak azzal, hogy magyar szavaztok nélkül nincs győzelmi esélyük.