A jobbközép sikerét hozhatta a romániai önkormányzati választás

Vágólapra másolva!
Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.
Vágólapra másolva!

Bukarestben két felmérés is Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben.

Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani.

RMDSZ-győzelem Mezőfényben

Brém László lesz a következő négy évben is Mezőfény polgármestere – közölte a Szatmár megyei RMDSZ. A szavazáson több mint 700-an vettek részt.

Kelemen: Ezért ment el kevesebb magyar szavazni

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarok részvétele enyhén elmaradt az országos átlagtól a vasárnap tartott romániai önkormányzati választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ezt azzal magyarázta az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában tartott sajtótájékoztatóján, hogy

mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre.

"Ahol egyetlenegy jelölt volt, ott a mozgósítás gyengébben ment, és kevesebben vettek részt. A különbség ezekből a településekből adódik". Hozzátette: ahol csak egy jelölt volt a polgármesteri tisztségre, ott az emberek úgy gondolták, hogy a versenyt már megnyerték. Kelemen Hunor elmondta: az erdélyi megyék közül Maros, Bihar és Szilágy megyében a részvétel meghaladta, Szatmár megyében pedig megközelítette az országos átlagot.

Kelemen Hunor kijelentette: várják a szavazatszámlálás eredményeit.

Arra számítanak, hogy - akárcsak 2016-ban - 200 körüli polgármesteri tisztséget szereznek a szövetség jelöltjei, és négy megyében is az övék lesz a tanácselnöki tisztség.

Német polgármestere lett Temesvárnak

A PSD Konstancát, Románia legnagyobb tengerparti kikötővárosát is elvesztette, csak az a kérdés, hogy a PNL-es Vergic Chitac vagy az USR-es Stelian Ion lesz-e a polgármester, ugyanis mindkettejüket 29 százalékos támogatottsággal mérte az exit poll.

Kolozsváron a részeredmények azt jelzik, hogy Emil Boc (PNL) a voksok több mint felét megszerezve szerez újabb polgármesteri mandátumot 38 százalékot összesítő USR-es kihívójával szemben - közölte a Mediafax hírügynökség.

Temesváron a liberális Nicolae Robu polgármester a szavazatok alig 15 százalékának megszámlálása után elismerte vereségét, mondván, hogy kihívójának, az USR által támogatott Dominic Fritznek - Horst Köhler, a Német Szövetségi Köztársaság korábbi elnöke volt irodavezetőjének - előnye "behozhatatlan".

Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke szerint pártja

történelmi győzelmet aratott, a rendszerváltás óta eltelt 30 évben először aratott egyértelmű győzelmet helyhatósági választásokon a PSD felett, és a 3100 polgármesteri tisztség közül legalább 1500-at megszerzett.

Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.