Több mint 11 ezer új fertőzöttet regisztráltak Franciaországban

koronavírus, vírus, Franciaország, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
People wearing protective masks walk past a sign reading "Here, a protective mask is compulsory" on a street in Lille, northern France, on July 30, 2020, as The Nord Prefecture announced, the reinforcement of the health measures at a local level to attempt to halt the rising cases of coronavirus Covid-19, which have been seen in the region during the past two weeks. - In a discussion between the French Health Minister, The Nord Prefet and Nord Regional Health Agency director (ARS) on July 29, the possibility of making the wearing of protective masks compulsory outside "due to the proximity with Belgium" was spoken of in an effort to halt the rise of coronavirus cases. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
11 123 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak vasárnap Franciaországban, ami arra utal, hogy a Covid-19 fertőzés intenzíven terjed az országban - közölte vasárnap este az egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A napi esetszám több mint egy hete 10 ezer fölött van, csütörtökön 16 ezer 96-tal meg is dőlt a rekord.

A francia egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint 27 újabb áldozattal 31 727-re nőtt a járvány halottjainak száma. Az országban eddig összesen 538 569 ember kapta el a kórt - olvasható a Reuters oldalán.

A járvány erősödésére utal az is, hogy

a pozitív tesztek aránya napról napra nő, vasárnap 7,4 százalék volt.

Forrás: AFP/Denis Charlet

Kórházba az elmúlt héten 4203-an kerültek, 43 százalékkal többen mint az előző héten, közülük 786-an intenzív osztályra, ami pedig 40 százalékkal több mint szeptember közepén.

Az egészségügyi hatóságok 1230 járványgócot tartanak nyilván,

számuk 47-tel nőtt az elmúlt 24 órában. A legtöbb járványgóc jelenleg az egyetemeken és a középiskolákban alakul ki, megelőzve a munkahelyeket és az egészségügyi intézményeket, és 238 idősotthonban is vannak fertőzöttek.

Miközben a szórakozóhely- és bártulajdonosok tüntettek Párizsban a járványügyi korlátozások őket érintő szigorítása ellen, azonnali hatályú "drasztikus intézkedéseket" szorgalmazott hét neves infektológus a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásában annak érdekében, hogy Franciaország elkerüljön "egy olyan második hullámot, amelyet a kórházaknak és az intenzív osztályoknak jóval nehezebb lesz kezelniük, mint a tavasszal az első hullámot".

amely a legmagasabb szám volt az első hullám idején, és 1200-ra fog emelkedni november közepére" - figyelmeztettek a szakértők.

Védőöltözetet viselő egészségügyi alkalmazottak egy koronavírus-tesztállomáson Montpellierben 2020. szeptember 3-án. Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

"Spanyolország, Izrael, Nagy-Britannia, Olaszország az elmúlt két hétben olyan intézkedéseket léptetetett életbe, amely egyes helyeken a karantént jelenti. Az egészségügyi helyzet Franciaországban nem különbözik az ezen országban tapasztalhatótól" - írták a szakemberek.
Az orvoscsoport szerint a kormány által eddig bejelentett korlátozások mellett

mindenhol és állandó jelleggel szigorú maszkviselésre van szükség,

és amennyiben ez nem megoldható, fel kell függeszteni minden tevékenységet.

"A bároknak és az éttermeknek szigorúan be kell tartaniuk a kormány által elrendelt nyitva tartási időt, és szigorúan alkalmazni kell az egészségügyi előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés), a maszkot állandó jelleggel viselni kell, amely alól csak a tényleges fogyasztás lehet kivétel" - tették hozzá.
A szakemberek szerint amennyiben a franciák 2-3 hétig betartják ezeket a szabályokat, a járvány erőssége a június szintre csökkenthető.

A francia Esther Duflo és indiai férje, Abhijt Banerjee, Nobel-díjas közgazdászok eközben egy megelőző,

legalább húsznapos általános karantént tartanának szükségesnek az év végi ünnepek előtt

a Le Monde című napilapban közzétett írásukban. A kormány egyelőre kizárta egy újabb karantén lehetőségét, de csütörtökön szigorította a nagyvárosokban a járványügyi intézkedéseket, köztük Párizsban is, ahol hétfőtől kezdve, legalább két hétig, este 10 órakor be kell zárniuk a kávéházaknak és a bároknak. A második legnagyobb városban, Marseille-ben és a tőle harminc kilométerre található Aix-en-Provence-ban pedig a következő hét hétben egyáltalán nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.