A 2016-ban négy ember halálát okozó baleset miatt 3,6 millió ausztrál dollárra (793 millió forintra) bírságolták meg Ausztrália legnagyobb vidámparkjának tulajdonosait.

A bíróság a hétfői tárgyaláson hirdetett ítéletet az Ardent Leisure vállalat ügyében. A cég vezető tanácsadója, Bruce Hodgkinson a tárgyaláson bocsánatot kért a halálos baleset áldozatainak családtagjaitól. Az eljárásban a vállalat elismerte felelősségét a tragikus balesetért. A tragédia a Thunder River Rapids nevű, gyors folyású, zuhatagos folyót imitáló attrakción történt a Dreamworld vidámparkban. A csónaktúrát családoknak ajánlották. A balesetben két csónak ütközött egymásnak. 

Négy felnőtt, két férfi és két nő életét vesztette. 

Az áldozatok mind Ausztráliában éltek, de egyikük új-zélandi állampolgár volt. A szerencsétlenséget egy 10 és egy 12 éves gyerek élte túl.

Rendőrök a baleset helyszínénForrás: AFP/Tertius Pickard

A queenslandi hatóságok a nem biztonságos működtetés, a nem megfelelő felügyelet és a személyzet mentésre való megfelelő kiképzésének elmulasztása miatt emeltek vádat az Ardent Leisure ellen. A cég júliusban ismerte el bűnösségét mindhárom vádpontban, melyekért egyenként 1,5 millió ausztrál dolláros (330 millió forintos) kártérítést lehetett maximálisan megítélni. 
A vizsgálat kiderítette, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei kezdetlegesek és ijesztően igénytelenek voltak. Hodgkinson a bíróságon kifejtette, hogy az Ardent Leisure elismeri a felelősségét a tragédiáért, és azóta minden szükséges lépést megtett, hogy a vidámpark működése biztonságos legyen.

Gyászoló pár a baleset helyszínén AusztráliábanForrás: AFP/Patrick Hamilton

Az áldozatok hozzátartozói és mások külön indítottak jogi eljárást az Ardenthez tartozó Dreamworld vidámpark ellen, amelyben a baleset történt.

A sydney-i székhelyű Ardent a tulajdonosa az ausztráliai Dreamworld és a Whitewater World nevű vidámparknak, továbbá egy mozihálózatnak és egy 77 emeletes toronyháznak.