Ellentmondásos hírek jelentek meg a szeparatista Hegyi-Karabah tartományban folyó, legújabb örmény-azeri összecsapások áldozatainak a számáról, a két fél jelentései a legkisebb mértékben sem állnak összhangban egymással. Annyi azonban biztos, hogy a halottak száma több tíz fő lehet.

Azt írja a brit The Guardian a Reuters hírügynökségre hivatkozva, hogy hétfő reggel is folytatódtak a vitatott hovatartozású, döntően örmény többségű, de az azeriek által is maguknak vindikált szakadár tartományban a hétvégén kezdődött fegyveres összecsapások. A halottak száma a Reuters szerint legkevesebb 24, mind az örménynek, mind az azeriek nehéztüzérséget vetettek be.

Az örmény védelmi minisztérium által 2020. szeptember 27-én közreadott képen az örmény hadsereg azerbajdzsáni tankokra lő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban.Forrás: MTI/AP/Örmény védelmi minisztérium/-

Örményország, illetve Hegyi-Karabah még vasárnap elrendelte a rendkívüli állapot bevezetését, és a hadsereg teljes körű mozgósítását. Az azeri hadügyminisztérium jelentése szerint az örmény hadsereg bombázta Terter városát, ami nem része a szakadár Hegyi-Karabahnak, hanem közvetlenül Azerbajdzsánhoz tartozik. Erre válaszul Ilham Alijev azeri elnök hétfő reggel a hadsereg részleges mozgósítását rendelte el.Hegyi-Karabah tartományi elnöke, Arayik Harutyunyan vasárnap este arról beszélt, hogy örmény részről 17 katona elesett és legkevesebb 100 megsebesült. Értékelése szerint a tartományban gyengültek az örmény pozíciók, de konkrétumok említése nélkül hozzátette, hogy az azerieknek is vannak veszteségeik.

Az örmények szerint az azeriek megöltek egy örmény nőt és a gyermekét, az azeriek elmondása alapján, a bombázások következtében meghalt egy öttagú azeri család. Az áldozatokról szólók bejelentések és a számok mindkét részről erősen vitathatóak, illetve egyoldalúak.

Az azeriek szerint elfoglaltak Hegyi-Karabahban egy stratégiailag fontos hegységet, egy Talis nevű település közelében, de ezt az örmények nem erősítették meg.

Az örmény hadügyminisztérium szóvivője, Artsrun Hovhannisyan közben közölte, hogy az örmények megöltek 200 azeri katonát, megsemmisítettek 30 tüzérségi egységet, és 20 drónt. Ezt viszont az azeriek nem erősítették meg.

Az EU, Németország, Olaszország és Franciaország azonnali tűzszünetre szólította fel az érintett feleket, de erre sem az örmények, sem az azeriek nem reagáltak.

A túlnyomó többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, és elszakadt Azerbajdzsántól. Baku akkor támadást indított a szakadárok ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, gyakran fegyveres konfliktusba keverednek egymással, legutóbb súlyosabb összecsapásokra 2016-ban került sor.

Jelenleg Hegyi-Karabah örmény közigazgatás alatt áll, de a nemzetközi jog szerint még mindig Azerbajdzsán része, bár azeriek alig élnek ott, mert még a 90-es években elmenekültek.