Hazugsággal támadja Soros cseh politikusa Magyarországot

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. április 29. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos a koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül tart sajtótájékoztatót Brüsszelben 2020. április 29-én. Jourová bejelentette, hogy a bizottság hivatalos értesítő levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az igazságszolgáltatást érintő, február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások miatt. MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
A magyar sajtóban már nem lehet a kormánykritikus anyagokkal találkozni - többek között ezt állítja Magyarországról Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Spiegelnek adott interjújában. A Soros György bizalmasaként ismert cseh politikus ezen felül több valótlan állítást is tett a beszélgetés során. Állításaival ellentétben a magyar sajtó kifejezetten sokszínű, nem úgy, mint a nyugat-európai országokban.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi baloldal jól láthatóan már most megkezdte a Magyarország elleni, őszi offenzíváját. Vera Jourová a Spiegelnek adott interjújában többek között azt állította, hogy "a magyar médiában már nemigen lehet találkozni a hatalommal szemben kritikus anyagokkal", és "Magyarországon eltűnőben van a sajtó sokszínűsége". Az Európai Bizottság elnöke ezen felül arra is utalt, hogy Magyarországon "eltűnőben van a demokrácia", mert "a társadalom nem tud szabadon tájékozódni".

Sokszínű a magyar sajtó

Régen hagyta el ekkora hazugság brüsszeli politikus száját, már csak ezért is érdemes tartani egy gyors sajtószemlét. Hétfő reggel többek között a következő címekkel találkozhattak az online hírfogyasztók:

  • Fluor: Tele az ország frusztrációval, gyűlölettel, legalább az a kibaszott meseország hadd legyen mindenkié (24.hu);
  • Budapest ötmillió forinttal támogatja Iványi Gábor egyházának az iskoláit: Egyszer egy olyan országban élhetünk, ahol a segíteni vágyást jutalmazzák, nem büntetik – írta Karácsony Gergely (Index)
  • EU-s pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e (444)

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen a baloldali médiából korlátlanul ömlenek a jobboldali kormányt bíráló cikkek. Ez csak az egyik része a dolognak: a hivatalos látogatottsági adatok szerint az öt legolvasottabb internetes hírportál közül egyedül az Origo jobboldali, a többi baloldali (24, Index, hvg, 444). Utóbbiak elutasítják a kormány politikáját, és

rendszeresen közölnek a kormánnyal, és annak tagjaival kapcsolatos lejárató anyagokat, vagy olyan írásokat, amelyek szándékosan rossz színben próbálják meg beállítani a jobboldali politikusokat.

Erre hívta fel a figyelmet a Médianéző Központ 2018-as elemzésében, azt állítva, hogy a változó médiapiacon változatlan balliberális túlsúly érzékelhető. "Minden ezzel ellentétes vélekedés, tévhír és manipulációs kísérlet dacára kijelenthető és bizonyítható, hogy a magyar médiapiacon – a közszolgálati médiumokat nem számolva – továbbra is balliberális, Magyarország kormányával szemben szinte kizárólagosan kritikus médiatermékek túlsúlya érvényesül" - írták akkor.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ismét Magyarországot támadja Forrás: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Tavaly szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van a sajtóban, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 45-50 százaléka". A kormányfő szerint ez az állapot üdvözlendő Nyugat-Európához képest, ahol ez az arány 90-10 százalék a baloldal javára.

Liszkay Gábor volt elnök távozását követően áprilisban Pauska Zsolt, a jobboldali sajtó egy részét összefogó Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója a következőképpen jellemezte a magyar médiaviszonyokat: "Ha az nem is igaz, amit a jobboldali sajtó növekedéséről Brüsszelben és persze Budapest belvárosából terjesztenek (lásd: „90 százalékos fölény"), azért összességében a fifty-fifty lassan kijön. És ez tényleg nem kevés, ha a néhány évvel ezelőtti helyzetet vesszük alapul, amikor a balliberális médiánál volt – és akkor valóban ott volt – a kilencven százalék."

Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a baloldali portálok száma. Miután az Index szerkesztősége felmondott, a tagok egy új oldal létrehozásába fogtak, ami várhatóan a napokban fog startolni. Ezzel

az egyből két Index lett,

hiszen az érkezők megtartották a lap korábbi, határozottan baloldali irányvonalát.

Érdemes egy kicsit körbenézni a média más szegmenseiben is. Magyarországon jelenleg két nagy kereskedelmi televízió működik: az egyik, az RTL Klub inkább baloldali, a TV2 inkább jobboldali tartalmakat állít elő. Az ugyan igaz, hogy sokáig előbbi volt piacvezető, de a TV2-csoport hosszú évek munkájával megelőzte riválisát. Mára minden korosztályban a TV2 hírműsorai, a Tények, a Tények plusz és a reggeli Mokka a legnézettebbek. Összességében a televízióknál is kiegyensúlyozott a verseny.

Politikai nyomásgyakorlás

Ahogy a fentiekből is látható, a magyar média - pláne nyugat-európai mércével - kifejezetten sokszínű. Erről minden bizonnyal Vera Jourová is értesült, de jól láthatóan a célja nem ennek a boncolgatása. Az, hogy mi az, arról saját maga vall a Spiegelnek adott interjújában. "Éppen emiatt a Bizottság az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kíván fordítani a média függetlenségére" - árulta el, hogy a kiegyensúlyozott magyar médiaviszonyok megváltoztatásáért harcol.

Ennek érdekében még a zsarolókártyát is képes volt előhúzni, hiszen az uniós források megvonásával fenyegette meg a magyar kormányt. "Nem vagyok hajlandó engedni abból, hogy a következő pénzügyi időszakban a demokratikus normák érvényesülésétől kell függővé tenni a támogatások kifizetését mind a költségvetés, mind a gazdasági mentőcsomag kapcsán" - fogalmazott.

Mint ismert, Jourová Soros György megbízható európai politikusa: korábban többször is együtt mutatkozott vele, és az Európai Bizottság alelnökeként jól érzékelhetően a nyílt társadalom ideológiáját képviseli a brüsszeli döntéshozatalban. A cseh politikus legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy két alkalommal is kiállt a magyar koronavírus-törvény mellett, azonban később váratlanul megváltoztatta álláspontját.

Ahogy arról korábban többször is szó volt, a nemzetközi baloldal ősszel újabb, nagyon komoly támadásokat tervez indítani Magyarország ellen. Jourová ominózus mondatai ennek felvezetéseként értékelhetőek.