Befutott kedden az Athén melletti Pireusz kikötővárosba az a német kirándulóhajó, ami az év első felében a koronavírus-járvány miatt bevezetett zárlat feloldása után elsőként tért vissza Görögországba. Azonban a fedélzetén rövid időn belül kiderült, hogy a személyzet több tagja is fertőzött.

A Mein Schiff 6 máltai óceánjáró horgonyoz Pireusz kikötőjében 2020. szeptember 29-énForrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A német TUI vállalat által működtetett Mein Schiff 6 nevű hajó 922 utast és 666 fős személyzetet szállít – jelentette az ANA görög hírügynökség.

Senki nem szállhat partra Athénban, először a görög egészségügyi hatóságok koronavírusteszteket végeznek a hajón.

A Mein Schiff 6 máltai óceánjáró utasai Pireusz kikötőjébenForrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A TUI közlése szerint a fertőzött alkalmazottak tünetmentesek. A görög sajtóban kedden olyan hírek is megjelentek, hogy az érintettek második tesztje már negatív lett.

Helyi hatóságok szerint a legénység 12 tagja fertőzött, őket elszigetelték a hajó fedélzetén tartózkodó 1500 utastól.

A kirándulóhajóra induláskor csak egészséges utasok szállhattak fel, negatív koronavírusteszttel.

A görög egészségügyi minisztérium dolgozói érkeznek a Mein Schiff 6 máltai óceánjáróraForrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

A Mein Schiff 6 az első kirándulóhajó, amely a járvány okozta leállás után visszatért a görög vizekre. Szeptember közepén kötött ki Krétán, ahonnan vasárnap este indult el az Athén melletti Pireusz felé. Hétfőn a fertőződések észlelése miatt Mílosz szigeténél is kénytelenek voltak megállni.