Több mint 150 képviselőjelölt regisztrált a jelenlegi, illetve a legnépszerűbbek közé tartozó korábbi államfő vezetéknevével (Bolsonaro, illetve Lula) a novemberi brazil helyhatósági választásokra - erről számolt be hétfőn a G1 nevű brazil hírportál.

Jair Bolsonaro jelenlegi brazil elnök 2019 január 1-je óta tölti be tisztségét, Luiz Inácio Lula da Silva pedig 2003-tól 2010-ig töltötte be; utóbbi az ország egyik legnépszerűbb államfőjének számított.

Donald Trump is indul

A G1 beszámolója szerint 82 jelölt regisztrált Bolsonaro, míg 76 Lula vezetéknévvel vagy egyszerűen Lulaként. A Bolsonaro vezetéknevűek között van egy Jair Bolsonaro és egy Donald Trump Bolsonaro is. Az nem derül ki, hogy a jelölteknek ez az eredeti nevük, vagy korábban megváltoztatták nevüket.

Lehetetlen őket megkülönböztetni

Pedro Mundim politológus a G1-nek azt mondta, az ilyen nevek nem feltétlenül jelentenek sok szavazatot. "Ezek a képviselőjelöltek valószínűleg azt akarják jelezni a választóknak, hogy a jól ismert vezetőknek a politikáját követik, de ez a fajta stratégia végül nem szokott működni" - mondta. "Ha akad tíz olyan jelölt, aki ezt a stratégiát alkalmazza ugyanabban az államban vagy városban, a végén egyáltalán nem lehet megkülönböztetni őket egymástól" - tette hozzá.