Kétezernél is több a napi új betegek száma Romániában

nő maszk koronavírus Bukarest Románia
People take part in a protest asking for a complete ease of the lockdown measures taken by the Romanian authorities due to the novel coronavirus pandemic, in front of the Romanian government building in Bucharest on June 13, 2020. - Couple of hundreds of protesters took part in the protest accusing the authorities of conspiracy and the instatement of a "medical prison" over the country, while the Romanian Parliament is expected to vote on the "allert state" extention asked by the government and President Iohannis. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Romániában újabb rekordot döntött és meghaladta a kétezret szerdán az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a húszezret az ismert aktív fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint

az utóbbi 24 órában újabb 2158 embernél mutatták ki a fertőzést,

ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét - amúgy is növekvő tendenciájú - átlagának. Most már a napi 1415 megbetegedés számít átlagosnak, az utóbbi két hétben pedig Románia lakosságának több mint egy ezreléke fertőződött meg.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében terjed:

Bukarestben szerdán először haladta meg a négyszázat a napi esetszám,

Ilfov megyével együtt pedig már az ötszázat közelíti a metropolisz-övezetben egy nap alatt diagnosztizált fertőzések száma.

Bukarest, 2020. 06. 13. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az utóbbi napon 33 koronavírusos beteg halt meg.

A járvány eddig 4825 áldozatot követelt Romániában, 126 koronavírusos román állampolgár pedig külföldön halt meg.

Az ismert aktív esetek száma szerdán meghaladta a húszezret. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma harmadik napja 7500 körül, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 550 körül stagnál.

Az utóbbi 24 órában a hétköznapi átlagnál valamivel több, 26 ezer koronavírustesztet végeztek Romániában: ezek 8,6 százaléka igazolt fertőzést. A fertőzések terjedési ütemének látványos gyorsulását a két hete kezdődött iskolai tanévvel, illetve az egészségügyi óvintézkedések be nem tartásával magyarázzák a járványügyi szakemberek.