Megint 13 ezer új fertőzött Franciaországban, Párizsban kritikus a helyzet

Franciaország, Párizs, koronavírus, COVID-19
Védőmaszkos turisták Párizs belvárosában 2020.09.26-án.
Vágólapra másolva!
Franciaországban az elmúlt 24 órában megint csaknem 13 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, az előző napi 8 ezer és a hétfői 4 ezer után - közölte szerda este az egészségügyi minisztérium, miközben Marseille és Aix-en-Provence után Párizs, Lyon és Lille is elérte a maximális riasztási szintet. A vasárnapi és a hétfői viszonylag alacsony adatok valószínűleg a hétvégi kevesebb teszt miatt voltak.
Vágólapra másolva!

A napi esetszám ugyan szerdán nem érte el a pénteki 16 ezres rekordot, de továbbra is nagyon magas: 12 845, s így a járvány kezdete óta 563 535-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.
A halottak száma az elmúlt 24 órában 65-tel 31 956-ra emelkedett, az előző napi 57 után.

Az elmúlt hét napban 3985 új betegfelvétel történt, kedd óta 135 fertőzött került kórházba.
Intenzív osztályon jelenleg 1200 koronavírusos beteget ápolnak. Számuk elmarad az első hullám tetőzésekor regisztrált 7200-tól, de fokozatosan nő. Szeptember elején még csak ötszáz súlyos beteget tartottak nyilván.

A pozitív tesztek aránya két nap óta 7,6 százalékon stagnál, de a hónap elején még csak 4 százalékos volt.

Az egészségügyi hatóságok jelenleg 1235 járványgócot tárnak fel,

számuk 64-gyel emelkedett kedd óta, többségük egyetemeken található.

Miközben Elisabeth Borne munkaügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy a védett ágazatokban, így a vendéglátásban, a kultúrában, a rendezvényszervezésben és a sportban az állam az év végéig 100 százalékos bérpótlást szavatol azoknak, akik jelenleg kényszerszabadságon vannak, Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön várhatóan újabb korlátozásokat jelent be a főváros mellett több nagyvárosban is, ahol a járványmutatók elérték a maximális riasztási küszöböt.

Maszkot viselő emberek Párizsban szeptember 26-án Forrás: Hans Lucas via AFP/Myriam Tirler / Hans Lucas/Myriam Tirler

Párizsban 100 ezer lakosra 259,6 fertőzött jut (a riasztási küszöb 50), és az intenzív ágyak 32 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti. Ez már meghaladja a Marseille-ben mért szintet, ahol az elmúlt hétvége óta minden vendéglátóhelyet bezártak két hétre, míg a fővárosban este 10 órakor zárnak a bárok.

Az északi Lille-ben már 306 fertőzött jut 100 ezer lakosra, és a térségben a súlyos betegek 23 százaléka koronavírusos, míg a közép-franciaországi Lyonban 256 fertőzött van 100 ezer lakosonként, és az intenzív osztályok ágyainak 25 százalékán fekszenek koronavírusos betegek.

Emmanuel Macron államfő szerdán jelezte, hogy "az egészségügyi tárca és a kormány illetékes tagjai csütörtökön döntéseket fognak bejelenteni". Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy

az egyetemek általános bezárása egyelőre nincs napirenden.