A koronavírus-járvány kezdete óta nem igazoltak olyan sok új fertőzöttet Szlovákiában, mint kedden - olvasható a Paraméter.sk felvidéki hírportálon, ahol arról is beszámoltak, hogy hárman belehaltak a kórba. Október elsejétől 45 napos időtartamra vészhelyzetet léptet érvénybe a kormány, az intézkedésről szerdai ülésén döntött a kabinet a koronavírus fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Kedden 7350 koronavírustesztet elemeztek ki Szlovákiában, és ezek közül 567 lett pozitív, ami az eddigi legtöbb napi új fertőzésszám a járvány kezdete óta  – olvasható a pozsonyi egészségügyi minisztérium közleményében. Az eddig igazolt fertőzöttek száma így 10 141-re nőtt.

Járványügyi szakember kérdez ki egy fiatalembert, még mielőtt az bemenne a pozsonyi Kramáre Egyetemi Kórházba kivizsgálásraForrás: AFP/Jozef Klamar

Hozzátették, hogy 

három koronavírusos páciens belehalt a szövődményekbe, 

így 48-ra nőtt a fertőzés halálos áldozatainak a száma Szlovákiában, ahol kedden 66 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Csütörtöktől legfeljebb 50-en lehetnek bármilyen tömegrendezvényen

Mindenkivel együtt legfeljebb 50 személy vehet részt bármilyen tömegrendezvényen októbertől Szlovákiában 

- közölte szerdán a szlovák kormányfő.

Igor Matovic még a kormányülés előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján elmondta, a Központi Válságstáb és Ján Mikas tisztifőorvos javaslata alapján legfeljebb 50 főre korlátozzák a résztvevők számát bármilyen tömegrendezvényen, beleértve a szereplőket, játékosokat és a szervezőket is. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, nem szeretnének különbséget tenni az egyes tömegrendezvények közt. Fontosnak tartják, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak a sport-, kulturális és egyházi eseményekre. Így például, ha egy színdarabban 20 fős a társulat, akkor legfeljebb 30 nézőt engedhetnek a nézőtérre, sporteseményeknél pedig ez valószínűleg zárt kapus mérkőzéseket eredményez.

Védőmaszkot viselő nők futnak a pozsonyi Új HídonForrás: AFP/Vladimir Simicek

Októbertől vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában

Erről szerda kora délután döntött a pozsonyi kabinet. A jóváhagyás után Igor Matovic a közösségi profilján azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd.Szlovákiában márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, és ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi - legfeljebb 90 napra hatályosítható - azonban júniusban lejárt.

Védőmaszkot viselő nő Pozsony belvárosában 2020. 03.30-án.Forrás: AFP/Joe Klamar

A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz. A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is.
A már korábban többször is érvényesített rendkívüli helyzetnél, illetve a most októbertől kihirdetett vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében. Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is.

Csütörtöktől kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a maszkviselés,

amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.