Nem csillapodott az összecsapások hevessége az örmény és az azeri erők között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban.

A szakadár Hegyi-Karabah hadserege lelőtte az azeri hadsereg három helikopterét - közölte csütörtökön sajtótájékoztatóján Arcrun Ovanniszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

Egy másik minisztériumi illetékes arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy

hogy az egyik lelőtt helikoptert Azerbajdzsán Lele Tepe (Varazatumb magaslatok) körzetében érte találat, és

az gép Irán területén zuhant le.

Iráni részről ezt egyelőre nem erősítették meg. Az azeri védelmi minisztérium azonban szinte azonnal reagált a jereváni bejelentésre, de

egy helikopter és egy repülőgép lelövését tagadta.

A minisztérium szóvivője, Vagif Dargahli azt mondta, hogy hazugság az örmény média által terjesztett hír, és az azeri légierőhöz tartozó összes hadieszköz működő- és harcképes állapotban van.

A jereváni védelmi tárca szóvivője, Arcrun Ovanniszján megerősítette, hogy csütörtök reggel nagy hevességgel újultak ki ismét a harcok, de az azeri erők minden támadása kudarcba fulladt, katonáikat meghátrálásra kényszerítették a karabahi örmény egységek. Hozzátette, az azeriek a vasárnap kezdődött harcokban 350-360 katonát veszítettek, illetve a három helikopteren kívül 15 páncélozott járművet, egy Szmercs típusú rakétasorozatvetőt és hat drónt is.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Hegyi-Karabahban folyó harcok ellenére

a helyzet viszonylag nyugodt Örményország és Azerbajdzsán államhatárán.

A határsávban észlelték ugyan felderítő és csapásmérő drónok jelenlétét, de a helyzet nyugodt.

Zohrab Mnatszakanján örmény külügyminiszter a Sky News Arabia tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az örmény fél nem fog egyoldalú engedményeket tenni a Hegyi-Karabahban kirobbant konfliktus ügyében. Örményország nem szab előzetes feltételeket a válság rendezéséhez, de egyértelművé teszi, hogy nincs alternatívája a békés megoldásnak. Azerbajdzsán ugyanakkor arra törekszik - tette hozzá -, hogy erővel oldja meg a kérdést, miközben egyoldalú engedményeket vár Örményországtól és Arcah Örmény Autonóm Területtől (az enkláve örmény neve).

Az azeri külügyminisztérium azt állította csütörtökön, hogy

Örményország a Közel-Keletről érkezett zsoldosokat von be a harcokba Hegyi-Karabahban.

Hasonló vádak elhangzottak az elmúlt napokban Jerevánban is.

Tüzérségi fegyverekkel lövik egymást

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium csütörtök reggel arról számolt be, hogy csapataik előző nap estétől folyamatosan tűzérségi csapásokat mértek az örmények állásaira.

Jelentése szerint az örmények ágyútűzében meghalt egy civil Terter városában, amely a hegyi-karabahi háborút 1994-ben lezáró tűzszünet által lefektetett demarkációs vonal közelében fekszik. Súlyosan megrongálódott a terteri vasútállomás is.

Az azeri főügyészség bejelentette, hogy a harcok szeptember 27-i kezdete óta 16 azeri állampolgár meghalt és 55 megsebesült az örmény fegyveres erők ágyúzásában a harcok dúlta területen. Százhatvanhárom lakóházban és 36 polgári létesítményben keletkeztek súlyos károk.

Feszült a helyzet

Az örmény védelmi tárca csütörtöki közleményében azt írta, hogy a szembenálló feleket elválasztó vonal mentén

továbbra is feszült a helyzet, folytatódik a tűzérségi fegyverekkel és más eszközökkel vívott konfliktus.

Fegyvereket tisztító örmény önkéntesek egy toborzó központban Hadrutban szeptember 29-énForrás: MTI/AP/Karen Mirzoyan

Susan Sztyepanján szóvivő közölte, hogy egész éjszaka folyt a harc Arcah Örmény Autonóm Területen (Hegyi-Karabah örmény neve). Az azeri erők több csapásirány mentén törekedtek erőik átcsoportosítására, hogy kedvezőbb állásokat foglaljanak el, de az örmény erők ezt igyekeztek megakadályozni.

Az örmény kormány úgy határozott, hogy tekintettel az országban bevezetett rendkívüli állapotra elhalasztja a csütörtökre tervezett ülését.

Örményország sem ismerte el a függetlenségüket

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.

Hegyi-KarabahForrás: Origo

A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, a konfliktusban 30 ezer ember halt meg, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényben lévő tűzszünetet mindkét oldalon rendszeresen megsértik.