Inkorrekt módon a Spiegel című német hetilap kiszivárogtatta, hogy Várhelyi Olivér magyar, és Janusz Wojciechowski lengyel biztos nem szavazta meg a Brüsszel által tegnap nyilvánosságra hozott Soros-jelentést. 

A lap ezzel semmibe vette a szabályokat, hiszen a zárt kollégiumi ülésről vitt ki információkat. Ez is azt jelzi, hogy a brüsszeli elitnek semmi sem szent, ha érdekei ezt diktálják. Az újság arról is beszámolt visszautalva a magyar és a lengyel biztos szavazatára, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a biztosok találkozója után azt nyilatkozta a sajtónak: az Európai Bizottság a magyar jogállamisággal foglalkozó jelentését a legtöbben támogatták, de voltak ellenszavazatok.

Mint ismert, a Spiegel a nemzetközi baloldal szócsövének számít.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos a koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül tart sajtótájékoztatót Brüsszelben 2020. április 29-énForrás: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Brüsszel tegnap hozta nyilvánosságra a Magyarország megregulázását célzó dokumentumot. Ahogy beszámoltunk róla, Jourová hétfőn szintén a Spiegelnek nyilatkozva több valótlan állítást is megfogalmazott hazánkról, és a polgári kormányról. Többek között azt állította, ma már nem jelenhetnek meg a kormánnyal szemben kritikus anyagok a magyar sajtóban.

Orbán Viktor miniszterelnök éppen ezért Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében alelnökének, Jourovának a lemondását követelte. Ebben a cikkünkben vettük végig, hogy milyen motivációk húzódnak meg az újabb Magyarország elleni támadás mögött.