Enyhítettek a büntetésén azoknak az LMBTQ-közösséghez tartozó felnőtteknek, akiket kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaéléssel ítéltek el Kaliforniában egy új szabályozás alapján. A törvénymódosításon sokan felháborodtak, többek szerint ezzel csak a pedofíliát akarják normalizálni, közéjük tartozik Trump elnök egyik fia, Donald Trump Jr. is – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Kaliforniában a helyi demokrata kormányzó, Gavin Newsom egy olyan törvénykiegészítést írt alá (SB-145), ami adott esetben enyhítheti az LMBTQ-közösséghez tartozó elítélt szexuális bűnelkövetők büntetését. 

Egy budapesti LMBTQ-rendezvény. A kép illusztrációFotó: Hajdú D. András - Origo

A törvény megváltoztatása már egy ideje a porondon volt a kaliforniai szenátus egyik képviselője, Scott Wiener jóvoltából, aki egyébként egy nyíltan meleg férfi. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a törvény hátrányos helyzetbe hozza az LMBTQ-közösséghez tartozó embereket, hiszen közülük azok, akiket kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt ítélnek el, szigorúbb büntetést kapnak, mint a nem LMBTQ-bűnelkövetők.

A törvénymódosítás során azonban most úgy döntöttek, hogy nem szigorítással egységesítik a büntetést, hanem enyhítéssel, ami ellen sokan felszólaltak.

Kevin Faulconer, San Diego republikánus polgármestere szerint elképesztő, hogy Wiener aláírta a törvénymódosítást, szerinte inkább szigorításokra lett volna szükség.

Véleménye alapján, ha egy 24 éves felnőtt bármilyen jellegű nemi aktust létesít egy 14 évessel, a felnőttet mindenképpen szexuális bűnelkövetőnek kell minősíteni. 

Az új szabályozás értelmében ugyanis azok az LMBTQ-közösséghez tartozó felnőttek, akik anális vagy orális szexben vesznek részt fiatalkorúakkal (14-17 év közötti), és kevesebb mint 10 év köztük a korkülönbség, nem kerülnek fel automatikusan a kaliforniai szexuális bűnelkövetők listájára miután elítélték őket a szexuális visszaélésért. Most már a bírók dönthetnek arról, hogy regisztrálják-e szexuális bűnelkövetőként az elítéltet, tekintettel arra is, hogy a szexuális kapcsolat beleegyezésen alapult-e.

Az eddigi szabályozás szerint, hogy ha egy férfi egy 14-17 éves tinilánnyal vaginális úton közösült, akkor a bíró dönthette el, hogy az elkövető felkerüljön-e a szexuális bűnelkövetők listájára. Ha azonban anális vagy orális szexre került sor, akkor a felnőtt automatikusan felkerült a szóban forgó listára.  Ez egyesek szerint hátrányosan érintette az LMBTQ-közösséget, és emiatt döntöttek az enyhítés mellett.

A törvénymódosítást élesen bírálta a demokrata Lorena Gonzalez képviselő is. Ő édesanyaként nem bírta felfogni, hogyan lehet beleegyezésen alapuló szex egy 24 és egy 14 éves személy között, és hogy fordulhat elő olyan, hogy ez nem számít regisztrálandó bűncselekménynek. 

A törvényt ellenzők közül sokan azt állították, hogy ezzel a módosítással a pedofíliát próbálják legalizálni és normalizálni, hiszen épp a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések büntetésén enyhítettek szigorítás helyett. 

Donald Trump amerikai elnök fia, Donald Trump Jr. is arról írt közösségi oldalán, hogy  ezzel a húzással a pedofíliát akarják normalizálni, és lassan már ez válik a demokrata mainstream gondolkodássá.

A szintén republikánus kaliforniai állami szenátor, Melissa Melendez pedig egyenesen sokkolónak és undorítónak nevezte a törvénymódosítást.