A floridai Lakelandben mivel túlszaporodtak a hattyúk, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy egy részüket befogják, és háziállatként értékesítik - írja a  Fox News.  A városnak még 1957-ben II. Erzsébet brit uralkodó adományozta az első hattyúkat.

Ha új háziállatot szeretne, most lehetősége van hattyút szerezni - olvasható Lakeland városának honlapján, ahol jövő hétre hírdették meg a "hattyúvásárt". A helyi képviselőtestület a döntését azzal indokolta, hogy a Morton-tavon elszaporodtak a nagymadarak, az etetésük és gondozásuk évente több, mint 10 ezer dollárjába kerül a városnak.  

Lakelandben a Morton-tavon túlszaporodott hattyúk egy részét befogják, és eladják őket háziállatnak (illusztráció).Forrás: AFP

Szakértők becslései szerint a Morton-tavon jelenleg 80-100 közötti hattyú élhet. A városvezetés október 7-én első körben 16 és 20 közötti hattyú eladását tervezi. 

A héten meg is kezdték a vízimadarak befogását, és miután minden példányt megvizsgált a kirendelt állatorvos, a vásárig szakszerű, modern ketrecekbe helyezték el őket.  

Tudjuk, hogy Morton-tó hattyúi úgymond közösségi ikonok, és egyes családok évtizedek óta szinte naponta látogatják őket, konkrétan már kommunikálnak egy-egy madárral - nyilatkozta Bob Donahay, a lakelandi rekreációs parkok igazgatója, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy pont ezek a családok vesznek majd magukhoz egy-egy példányt a húszból. Arról viszont egyelőre nem tudott beszámolni, hogy mennyit kérnek majd jövő szerdán "II. Erzsébet királynő hattyúinak darabjáért".