Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke a héten komoly támadást intézett Magyarország ellen. A Spiegelnek adott interjújában kijelentette, hogy Magyarországon „beteg demokrácia” van. A cseh politikus Soros György amerikai tőzsdespekuláns pénzén fenntartott szervezetek közkedvelt mondását plagizálta – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke, aki az értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős biztos, szeptember 25-én interjút adott a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közelálló Der Spiegel című lapnak. A cseh politikus többek között azt állította, hogy Magyarországon "eltűnőben van a demokrácia", illetve "Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van". 

Kis utánajárással kiderül, hogy a "beteg demokrácia" kifejezés nem feltétlenül Jourová saját gondolata, ugyanis Soros Györgyhöz köthető szervezetek előszeretettel használják a fordulatot. 

Az angol nyelvű portálok szerint a politikus a "sick" szót használta, ami arra utal, hogy a korábban több mint egy hónapot előzetes letartóztatásban töltő politikus a propagandakiadványokat sem tudja pontosan idézni, hiszen ezekben az "ill" szót használják.

Vera Jourová Soros Györggyel és annak fiávalForrás: Origo

2017 decemberében a Human Rights House nevű norvég szervezet tett közzé több nyelven is egy elemzést, amelyben arról értekeztek, hogy az illiberális kormányok többek között Magyarországot és Lengyelországot "beteg demokráciává" változtatják. A jelentés elkészítésben olyan Soros-közeli szervezetek vettek részt, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért. 

Azonban a Human Rights House is a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) finanszírozásában áll. Éves beszámolójukból kiderül, hogy tavaly a bevételük több mint 2,5 millió euró volt, és köszönetet mondtak Soroséknak a támogatásért. A pénzügyi kimutatásokból kiderül, hogy nagyjából 43 ezer eurót kaptak.

Szintén a demokrácia betegségeiről közölt hosszú jelentést tavaly novemberben az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű szervezet. Ők is Soros Györgyhöz köthetőek, 2017-ben 175 ezer dollárt kaptak az OSF-től.