Donald Trumpot kórházba szállították, több fertőzött volt a környezetében

vote health virus Horizontal
Donald Trump megérkezik a bethesdai Walter Reed katonai kórházba
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház tájékoztatása szerint a Walter Reed katonai kórházba viszik Donald Trump amerikai elnököt - számolt be az AP hírügynökség a Fehér Ház közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök orvosa tanácsára néhány napot tölt a kórházban a Fehér Ház szerint, hiszen így azonnal meg tudja kapni a szükséges ellátást, ha állapota indokolja. Közölték,

Trump elővigyázatosságból megy a klinikára, ahonnan dolgozni is tud, az elnöki szobát ugyanis minden ehhez szükséges eszközzel felszerelték.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője közleményében azt írta, hogy az elnöknek enyhe tünetei vannak, jó a hangulata, és egész nap dolgozott.

Dr. Sean P. Conley, az elnök orvosa azt közölte, hogy Trump speciális gyógyszeres kezelést kapott, emellett cinket, D-vitamint, famotidint, melatonint és aszpirint vett be.

Melania Trump, az elnök felesége szintén csak enyhe tüneteket mutat, köhög és fáj a feje. A first ladynek nem javasolták, hogy elővigyázatosságból kórházba menjen. A család többi tagjának tesztje negatív lett.

Donald Trump, mielőtt felszállt a helikopterre a Fehér Háznál. Forrás: AFP/Saul Loeb

A Fehér Ház kertjében egy helikopter áll, az amerikai hírcsatornák ezt a képet mutatják.

A helyszíni tudósítók szerint az elnök öltönyben és maszkban beszállt a helikopterbe, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Nem sokkal, magyar idő szerint hajnal fél egy előtt, elindult a helikopter.

Donald Trump felszáll a Marine One helikopterre a Fehér Háznál. Forrás: AFP/Saul Loeb

A videó, ahogy Donald Trump felszállt a helikopterre:

Nagyjából 10 perccel később (magyar idő szerint hajnali fél egykor) érkezett meg a gép a Marylandben lévő klinikára. Az utat az amerikai hírcsatornák élőben közvetítették.

Az elnök Twitter-oldalára feltöltött egy videót, amelyben megköszönte a jókívánságokat, és elmondta, ő és felesége is jól van:

Videó arról, ahogy Donald Trump megérkezik a kórházba:

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke figyeli Donald Trumpot, ahogy leszáll a Marine One helikopterről a Walter Reed klinikánál Bethesdában. Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Korábban Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke újságíróknak azt mondta péntek délelőtt, hogy Donald Trump és felesége jól van, az elnök ellátja feladatait.

Péntek hajnalban jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy az ő és felesége, Melania koronavírustesztje is pozitív lett. Az elnöki házaspár pedig csütörtök éjjel karanténba vonult.

Több koronavírusos beteg volt az elnök környezetében

Közben elemzők számba vették, hogy az elnök környezetében korábban kik fertőződtek meg. A Politico című lap összeállítást is készített erről. Eszerint

Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó a nyáron fertőződött meg,

szintén enyhe tünetei voltak, és augusztus elején már vissza is térhetett a munkába. Katie Miller, Mike Pence alelnök tanácsadója és Trump egyik főtanácsadójának, Stephen Millernek a felesége még májusban fertőződött meg.

Átesett a vírusfertőzésen Kimberly Guilfoyle, az elnökválasztási Trump-kampány egyik munkatársa,

az elnök legidősebb fiának élettársa, Tom Phillipson, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének elnöke, aki a felépülése után vissza is vonult, és találtak fertőzöttet az amerikai haditengerészetnek az elnöki helikopteren szolgálatot teljesítő tagjai között, valamint a Fehér Ház kávézójában is.

Még a nyáron átesett a koronavírus-fertőzésen Amy Coney Barrett, az új alkotmánybíró-jelölt is.

Pénteken Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság vezetője - aki gyakorlatilag a republikánus pártelnök - jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje.