A lengyel egészségügyi minisztérium pénteken 2292 új koronavírus-fertőzöttről számot be, ez a legmagasabb napi növekmény a járvány kezdete óta.

Az előző rekordot, 1967 új esetet az előző napon jegyezték fel a mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter aznap azzal számolt, hogy kétezernél is nagyobb lesz a napi növekmény az elkövetkező napokban.Csütörtök óta 27, koronavírussal megfertőződött ember halt meg. Az egészségügyi tárca közölte: 26 áldozat esetében a halál oka a Covid-19 és más betegségek együttes megléte volt, egy 76 éves férfinek pedig nem voltak alapbetegségei, de halálát a koronavírus-fertőzés okozta. 

Védőmaszkos járókelők Varsó belvárosában 2020. május 30-án.Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

A koronavírussal kapcsolatba hozott halálos esetek száma a hét folyamán enyhén csökkent, míg kedden 36 ilyen esetről adtak hírt. Az volt a második legmagasabb halálozási szám a járvány kezdete óta, szerdán és csütörtökön egyaránt harminc ember halt meg. Közülük kizárólag a koronavírus miatt kedden hat, szerdán öt, csütörtökön pedig egy ember halt meg Lengyelországban.

A kórházakban 2702 Covid-beteget kezelnek, 166 van lélegeztetőgépen. Egy nap alatt a kórházban kezeltek száma 142-vel, a lélegeztetőgépre szorulóké héttel emelkedett.