Háromezer fős hondurasi migránskaraván tart az Egyesült Államok felé

migration Horizontal Honduran migrants, part of a caravan heading to the US, walk in Entre Rios, Guatemala, after crossing the border from Honduras, on October 1, 2020. - A new caravan, of at least 5,000 people, left San Pedro Sula on Wednesday midnight i
Guatemala két hete nyitotta meg a határait
Vágólapra másolva!
Nagyjából háromezer migráns indult útnak csütörtökön Hondurasból az Egyesült Államok felé, több mint kétharmaduk engedély nélkül átkelt a guatemalai határon.
Vágólapra másolva!

A legtöbben Honduras északi részéből indultak útnak, a legnagyobb részük gyalog, hátizsákkal érkezett, sokan szájmaszkot viselnek - közölték helyszíni tudósítók.

A hatóságok tájékoztatása szerint egy migráns életét vesztette, miután leesett egy trélerről.
Alejandro Giammattei guatemalai elnök televíziós beszédében közölte: utasítást adott az illegálisan érkezők őrizetbe vételére és visszaszállítására a határhoz. Ez az első "migránskaraván" azóta, hogy Guatemala két héttel ezelőtt megnyitotta a koronavírus-járvány miatt lezárt határait, s egyben a legnagyobb ilyen március óta.

Guatemala két hete nyitotta meg a határait Forrás: AFP/Johan Ordonez

- írta az Egyesült Államok hondurasi nagykövetsége a Twitteren.

A mexikói határra kivezénylik a nemzeti gárdát Forrás: Origo

Az érintettek valószínűleg nehézségekbe fognak ütközni a mexikói határon, Andrés Manuel López Obrador elnök kivezényelte a nemzeti gárdát, és amerikai nyomásra korábban is több belépési kísérletet megakadályoztak már.

Sajtójelentések szerint sokan arról számoltak be, hogy a szegénység, az éhezés és az erőszak elől próbálnak elmenekülni hazájukból.