Rengeteg szavazót veszített a Momentum román testvérpártja

Vágólapra másolva!
Ahogy arról már több alkalommal beszámoltunk, a baloldali Momentum elnöke, Fekete-Győr András a szeptember 27-i, romániai helyhatósági választáson is az erdélyi, partiumi, bánsági magyarok ellen kampányolt, azáltal, hogy a Momentum román testvérpártja, az USR-PLUS jelöltjeit támogatta a magyar indulókkal szemben. Fekete-Győr még videóüzenetben is kifejezte szimpátiáját. Azonban ez sem volt elegendő a sikerhez, hiszen országos szinten az USR-PLUS 9 százalék alatti teljesítményt nyújtott, ami a tavalyi EP-választáson elért 22 százalék fölötti eredményhez képest drámai visszaesést jelent. A párt ismert embere, Andrei Caramitru szerint a kudarcért vállalnia kell a felelősséget a két társelnöknek, Ban Barnának és Dacian Cioloșnak, mégpedig úgy, hogy azonnali hatállyal lemondanak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 25-én Fekete-Győr András, a baloldali Momentum Mozgalom elnöke, az USR Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán megjelent videójában

arra biztatta a magyarokat, hogy szavazzanak az USR-PLUS jelöltjeire.

Biztos, ami biztos, a magyar nyelven elhangzó felvétel románul volt feliratkozva, ami arra enged következtetni, hogy az üzenet nem csak a magyaroknak szólt.

AZ USR BIHAR MEGYEI FACEBOOK-OLDALÁRÓL A VIDEÓ MÉG AZNAP ELTŰNT,

aztán néhány órára visszakerült, majd véglegesen eltűnt, de lementettük és megmutatjuk.

Fekete-Győr András ugyan a testvérpártjuk Bihar megyei szervezetének oldalán közzétett videóban beszélt, de ennek ellenére az „erdélyi magyarok" kifejezést használta, noha köztudott, hogy

BIHAR NEM A TÖRTÉNELMI ERDÉLY, HANEM A PARTIUM RÉSZE.

Egyébként

SEM FEKETE-GYŐR, SEM A MOMENTUM TÖBBI POLITIKUSA NEM VÁLLALTA SAJÁT KÖZÖSSÉGI OLDALÁN, HOGY AZ USR-PLUS MELLETT, ÍGY A KÜLHONI MAGYAROK ELLEN KAMPÁNYOL.

Néhány napja megírtuk, hogy az Origo alaposan átnézte a bihari választási eredményeket, amiből egyértelművé vált, hogy dacára Fekete-Győr támogatásának,

az USR-PLUS katasztrofális vereséget szenvedett el Biharban, sem a megyei, sem a nagyváradi közgyűlésbe nem sikerült bekerülniük.

Az időközben megjelent választási eredmények alapján megállapítható, hogy az USR-PLUS országos szinten jelentősen visszaesett. Erre a közösségi oldalán Andrei Caramitru bukaresti USR-tag hívta fel a figyelmet.

Andrei Caramitru korábban tanácsadója volt Dan Barnának (neki kampányolt Kelemen Hunor ellenében Fekete-Győr a tavalyi államfőválasztáson, de még 15 százalékot sem kapott), az USR-PLUS társelnökének, de mivel vita volt közöttük, ezért távozott pozíciójából.

Dacian Cioloș, Dan Barna és Fekete-Győr András Kolozsvárott Forrás: FACEBOOK

Apja, Ion Caramitru színész, volt kultúráért felelős miniszter, aki jelenleg a bukaresti Román Nemzeti Színházat vezeti.

Andrei Caramitru kiemelte: hiába ünnepel az USR-PLUS vezetősége, mert nincs mit, mivel

országos szinten a pártszövetség 9 százalék alatti eredményt ért el, egész pontosan 8,89 százalékot, ami a 2019-es európai parlamenti választáshoz képest drámai visszaesés, hiszen akkor ez az arány 22,36 százalék volt.

(Romániában azt, hogy a helyhatósági választáson hány százalékot kapott az adott párt, a megyei közgyűlések tagjaira leadott szavazatokból számolják ki, hiszen ez az arány áll legközelebb a parlamenti választásokon elérendő eredményhez - így a pártszimpátiához is - az USR-PLUS tekintetében pedig nincs értelme a 2016-os helyhatósági választásokhoz hasonlítani, mert azon a pártszövetség nem indult, mivel még nem is létezett a mai formájában.)

Ez számszerűleg kifejezve 696 478 szavazatot jelent, 46,02 százalékos részvétel mellett, ami a harmadik helyezésre volt elegendő a pártversenyben. 2019 májusában az USR-PLUS még 2 028 236 voksot kapott, 51,07 százalékos részvétel mellett.

Caramitru a nagyon jelentős visszaesésért egyértelműen a Dan Barna-Dacian Cioloş társelnöki duót teszi felelőssé,

akik a magyarországi Momentum politikusainak, különösen Fekete-Győrnek és Cseh Katalinnak az első számú romániai szövetségesei. Szerinte, amennyiben nem akar még jobban amortizálódni az USR-PLUS, Barnának és Cioloşnak azonnali hatállyal távozniuk kellene a pártszövetség éléről, hiszen

decemberben parlamenti választásra kerül sor, aminek az ő vezetésükkel nem szabad nekivágni.

Caramitru hozzáteszi:

(Az Origo beszámolt róla, hogy a Barna-Cioloş duó miatt az USR-ből távozó, függetlenként induló Nicuşor Dant csak papíron támogatták a társelnökök, valójában ellene dolgoztak, így neki most nincs más lehetősége, minthogy belépjen a kormánypártba, amelyik nagyrészt ténylegesen kiállt mellette.)

Caramitru véleménye alapján a 60 százalék körüli népszerűségvesztést egyszerűen nem lehet kimagyarázni azzal, hogy néhány nagyobb városban (Brassó, Temesvár, Gyulafehérvár, Bákó és két fővárosi kerület) nyert a pártszövetség, mert

összesen csak 45 polgármesteri tisztséget szerzett, ami nagyon kevés.

Összehasonlításképpen: az RMDSZ-nek 199 polgármesteri széke van, a PNL-nek 1237, a PSD-nek 1438, a Traian Băsescu volt államfő-féle PMP-nek pedig 50.

A megyeszékhelyek tekintetében az alábbi az állás, kékkel van jelölve az USR-PLUS, zölddel az RMDSZ.

Hozzáteszi:

például Bukarest két kerületében, Gyulafehérváron és Bákóban. Temesváron és Brassóban ugyan a PNL ellenében indultak és nyertek, de mindkét helyen gyenge teljesítményt nyújtó PNL-es polgármesterek voltak, a győztesek pedig nem tartoztak a párszövetségen belül sem Dacian Cioloş, sem Dan Barna táborába, ráadásul

az újdonsült temesvári városvezető, Dominic Fritz még csak nem is tagja a pártnak.

Caramitru szerint Dominic Fritz annak köszönheti a megválasztását, hogy egy németországi német, aki román állampolgársággal sem rendelkezik.

Ráadásképpen,

a Momentum román testvérpártjának egyetlenegy megyei tanácselnöki tisztséget sem sikerült megszereznie,

a PSD elvitt 20-at, a PNL 17-et, míg az RMDSZ 4-et.

A politikus közlése alapján,

Az USR-PLUS-nak az egyetlen esélye, ha a távozik a két társelnök, és átveszik a vezetést az újonnan megválasztott polgármesterek, ez azonban biztosan nem fog bekövetkezni, mivel Dacian Cioloş és Dan Barna a vereség elismerése helyett ünnepeltetik magukat.

Andrei Caramitru bejegyzésének szövege teljes terjedelmében alább olvasható el: