Minden tudnivaló egy helyen a gyógyszerről, amivel a koronavírusos Donald Trumpot kezelik

vote health virus Horizontal
US President Donald Trump walks to Marine One prior to departure from the South Lawn of the White House in Washington, DC, October 2, 2020, as he heads to Walter Reed Military Medical Center, after testing positive for Covid-19. - President Donald Trump will spend the coming days in a military hospital just outside Washington to undergo treatment for the coronavirus, but will continue to work, the White House said Friday (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ebola ellen fejlesztették ki azt a gyógyszert, amivel a koronavírussal megfertőződött Donald Trump amerikai elnököt kezelik. A Remdesivir nagy utat járt be az elmúlt pár hónapban, és ma már bizonyíthatóan hatékony segítséget jelent a súlyosabb vírusbetegek kezelésében. Ennek ellenére a szakemberek óva intenek mindenkit attól, hogy csodaszerként kezeljék a készítményt. 
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint péntek éjfél körül érkezett a hír, miszerint Donald Trump is elkapta a koronavírust. Bár az amerikai elnök jól van, orvosa tanácsára néhány napot a Walter Reed katonai kórházban fog tölteni elővigyázatosságból. A híradásokban arról is beszámoltak, hogy Trumpot egy Remdesivir nevű gyógyszerrel kezelik. Mivel a világ egyik legnagyobb hatalmú emberét ápolják ezzel a gyógyszerrel - más készítmények mellett -, sokan azt gondolhatják, hogy a Remdesivir csodaszer a koronavírus ellen. Ennél azonban jóval árnyaltabb a kép.

Ebola ellen fejlesztették ki

Az eredetileg az Ebola- és a Marburg-vírusfertőzések kezelésére kifejlesztett gyógyszer nem teljesen új, már a járvány elején úgy robbant be a köztudatba mint egy ígéretes orvosság a koronavírus ellen.

Már februárban jól haladtak a Remdesivir nevű kísérleti antivirális gyógyszerrel kapcsolatos kutatások. Az ebola ellen fejlesztette ki a Gilead Sciences nevű amerikai biotechnológiai cég. A szer - ahogy fogalmaznak - gátolja az RNS-vírusfélék szaporodásához szükséges ribonukleinsav-szintézist. Az intravénásan adható gyógyszer széles spektrumú vírusölő tulajdonságokkal bír.

Az állatokon (egereken, majmokon) végzett korábbi Remdesivir-kísérletek javarészt eredményesek voltak.

Januárban pedig egy 35 éves amerikai koronavírusos betegnek adtak belőle, akinek az állapota az injekció után látványos javulást mutatott, és végül gyógyultan távozott a kórházból.

Az amerikai egészségügyi intézetek szervezete (National Institutes of Health, NIH) ezt követően kezdte el tesztelni szélesebb körben a gyógyszert.

Az ebola ellen fejlesztették ki a Remdesivirt, most a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására használják Forrás: Shutterstock

Gyors javulást eredményez

A Gilead észlelve a változó körülményeket, az első sikeres akciót követően, már januárban nagyobb számban kezdte el gyártani a készítményt. A Chicagói Egyetem kutatóinak áprilisban publikált jelentése kimutatta, hogy

a Remdesivirrel gyors javulást lehet elérni a koronavírusos betegeknél.

A kutatás során 125 pácienst vizsgáltak, közülük 113 súlyos tüneteket produkált, és voltak olyanok, akik lélegeztetőgépre kerültek. A betegek infúzióban kapták a gyógyszert, és volt olyan, akit már egy nap elteltével levehettek a lélegeztetőgépről. A kísérletben részt vevők többségét már hat nap után kiengedték a kórházból. Az anyag tehát többek esetében csökkentette a lázat és a légzési nehézségeiken is javított.

A történet folyományaként az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) májusban vészhelyzeti engedélyt adott a gyógyszernek.

Engedélyezték az Európai Unióban is

A vizsgálatok gyorsan és eredményesen folytatódtak, aminek eredményeképpen áprilisban az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) ajánlást fogalmazott meg, hogyan alkalmazzák a koronavírus-fertőzés kezelésére a Remdesivirt az Európai Unióban.

Júliusban végül az Európai Bizottság engedélyezte a gyógyszernek a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. Ez volt az első koronavírus elleni hatóanyag, aminek forgalmazását az EU engedélyezi.

A jóváhagyást a megszokott 67 napos eljárásnál rövidebb, gyorsított eljárás keretében bocsátották ki, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait követve.

Augusztusban aztán az Európai Bizottság megállapodott a Gilead-el arról, hogy a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé lesz a készítmény.

Így ez lett az első, jóváhagyással rendelkező koronavírus-antivirális kezelési módszer Európában.

A tagállamok közötti elosztást érintő valamennyi döntés a bizottság kizárólagos hatáskörébe került.

Miután pozitív lett a vírustesztje, Donald Trump amerikai elnök a Walter Reed katonai kórházba került Forrás: AFP/Saul Loeb

Mégsem tartják csodaszernek

Bár a Remdesivir története nagy figyelmet kapott a sajtóban, virológusok, egészségügyi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ez még nem az a gyógyszer, amire várunk.

Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja a Forbesnak adott interjújában kiemelte, hogy fontos lépés a Remdesivir európai engedélyezése, de ez még nem jelenti a végső megoldást. "A cél ugyanis az volna, hogy a beteg ne jusson el abba az állapotba, amiben ezt a szert már bevetik" - tette hozzá.

Hasonlóan vélekedik erről Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. "A koronavírus-fertőzés megelőzésében nem, de kezelésében hatékony lehet a remdesivir hatóanyagú gyógyszer" - jelentette ki egyik korábbi televíziós interjújában.

"Létezik egy intravénás készítmény is, amely javítja a betegek állapotát, segít, hogy ne kerüljenek intenzív ellátásra, esetleg lélegeztetőgépre, és a kritikus állapotú betegek kezelésében is hasznos lehet. Ez a Remdesivir" - így jellemezte a készítményt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az Origónak adott korábbi interjújában.